El Confidencial bericht over de spanningen binnen de Allawieten

Foto uit het archief

De Spaanse digitale krant El Confidencial meldt vandaag dat de kroonprins Hassan weigert verder te studeren in Bengruer en dat hij terug is gekeerd naar Rabat om bij zijn moeder, die onderworpen is aan beperkingen, te wonen.

De troonopvolger verhuisde naar die stad in het zuiden van het land om daar te studeren aan de Faculteit van Overheid, Economische en Sociale Wetenschappen van de Mohamed VI Polytechnische Universiteit (UM6P). De tiener bracht in augustus een paar dagen op vakantie door met zijn vader, koning Mohamed VI, 57 jaar, in de baai van Al Hoceima, maar na de zomervakantie weigerde hij zich in Benguerir te vestigen. ‘Achter zijn daad van rebellie zit zijn moeder, Salma Bennani, 42 jaar, van wie de monarch in maart 2018 is gescheiden’, schrijft El Confidencial.

De universiteit die 2017 haar deuren opende in Benguerir, is een elite-centrum dat wordt gefinancierd door het Office Chérifien des Phosphates (OCP), het grootste openbare bedrijf in Marokko. Hassan 3 vestigde zich in die kleine stad en hield zich aan de eisen van Fouad Ali el Himma, 58, de meest invloedrijke adviseur van Mohamed VI. De “onderkoning” van Marokko, zoals de Marokkaanse pers hem soms noemt, komt oorspronkelijk uit Benguerir.

De Spaanse krant zegt dat Hassan 3 veel meer is gehecht aan zijn moeder dan aan zijn vader. ‘Hoewel hij zich niet volledig heeft losgemaakt van Benguerirs UM6P, studeert hij nu rechten aan de Mohamed V Universiteit van Rabat, een openbaar centrum. Om besmetting te voorkomen volgt hij de afstandsklassen’, voegt de krant aan toe.

El Confidencial zegt dat de terugkeer van Hassan III naar Rabat de moeilijkheid benadrukt van een troonwisseling in Marokko als Mohamed VI om gezondheidsredenen aftreedt. De krant legt uit dat de Allawiet lijdt aan een chronische obstructieve longziekte die de luchtstroom in die organen belemmert en waarvan de uitkomst meestal zowel emfyseem als chronische bronchitis is. De ziekte kan worden vertraagd met de juiste behandeling, hoewel de ziekte op de lange termijn erger wordt.

De krant zegt dat de zussen van Mohamed VI, Meryem, Asma en Hasna de invloed van Salma Bennani op hun neef Hassan wantrouwen. El Confidencial legt uit: ‘De kroonprins is nauw verbonden met zijn moeder, niet alleen omdat hij met haar onder hetzelfde dak woont, maar ook omdat hij zich in haar voelt nadat hij haar heeft zien lijden en zelfs bang is gemaakt in de maanden na de scheiding vanwege onder meer de beperkingen die hem werden opgelegd. . Net voor het uiteenvallen van het huwelijk vielen Mohamed VI en zijn zussen Salma Bennani’.

De Spaanse krant zegt dat Salma Bennani werd zwart gemaakt door een digitale krant van de inlichtingendiensten. In de artikels van ‘Le Crapouillot Marocain’ werd Salma Bennani beschreven als een ‘minachtende vrouw met een boos en agressief karakter die volhardde in confrontaties met haar schoonzussen’. El Confidencial voegt eraan toe dat ‘deze publicatie een voorbereiding was om de scheiding aan te kondigen en te rechtvaardigen en tegelijkertijd werd het duidelijk hoe vreselijk de relatie is tussen Salma Bennani en de zussen van Mohamed VI.’

De krant sloot af met: ‘In de ogen van de zussen van Mohamed VI is het hoe later Hassan de troon bestijgt, hoe beter’.

Link naar het Spaanse artikel op El Confidencial

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.