El Espanol: Riffijnse spionnen achter de spanning tussen Rabat en Berlijn

De Spaanse krant El Espanol meldt vandaag dat Rabat en Berlijn een diplomatieke confrontatie voeren als gevolg van de ontdekking van gevoelige Marokkaanse plannen in Duitsland door de Duitse contraspionage. Deze informatie zou ontdekt zijn door Duitse spionnen van Riffijnse afkomst.

De Duitse contraspionage verkreeg in Marokko geheime en gevoelige informatie over plannen van Rabat om in het Europese land op te treden, volgens wat buitenlandse inlichtingenleden vertelden aan El Espanol. ‘Het was de bedoeling om een ​​bondgenoot van Duitsland te worden in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. In ruil daarvoor wilde Rabat dat Berlijn de Marokkaanse annexatie van de Westelijke Sahara zou erkennen’, voegt de krant aan toe.

De Spaanse krant zegt dat Marokko getracht heeft een bilateraal samenwerkingsprogramma op te zetten in Centraal-Europa, vergelijkbaar met de programma die het onderhoudt met zijn grote bondgenoten op het continent, Spanje en Frankrijk, waarmee samengewerkt wordt op het gebied van ’terrorismebestrijding’, en met wie ze ook afspreken de drugshandel en migratie te beheersen.

Degenen die de Marokkaanse plannen in Duitsland ontrafelden waren van Riffijnse afkomst, meldt El Espanol: ‘Juist, de inlichtingendiensten van Duitsland en Nederland rekruteerden onlangs personeel van Riffijnse afkomst als hoofden van de afdeling terrorisme en contraspionage voor de Maghreb-regio.

Geïnstalleerd in stichtingen en verenigingen in het ”noorden van Marokko”, ontdekten ze gevoelige plannen die de Marokkaanse diensten van plan waren uit te voeren in Duitsland met als doel een referentiepunt te worden voor informatie over georganiseerde misdaad. En op deze manier samenwerkingsverbanden tot stand brengen die vergelijkbaar zijn met de banden die het momenteel onderhoudt met Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten, aan wie het informatie verstrekt over terrorisme, drugshandel en migratie.’

De Spaanse krant zegt dat Rabat de reactie van Duitsland verkeerd heeft ingeschat. El Espanol zegt dat Berlijn de Marokkaanse ambassadeur op het matje heeft geroepen om uitleg te geven. Duitsland heeft ook besloten de toekenning van Schengenvisa aan Marokkanen op te schorten.

Volgens de bronnen die El Espanol heeft geraadpleegd en die dichtbij de inlichtingendiensten staan heeft Marokko de gevolgen verkeerd ingeschat en zeggen dat Duitsland onbuigzaam zal zijn.

Lees ook:

Steeds meer berichten over betrokkenheid Marokko bij terrorisme in Europa

Marokkaanse geheimagent mogelijk betrokken bij aanslag in Berlijn

Duitsland: Onderzoek naar vergoeding uitgezette Marokkaanse terrorist

Marokko toegevoegd aan watchlist terrorismefinanciering en witwassen

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.