EU heeft politie van Algerije en Marokko opgeleid in online desinformatie-tactieken

De Europese Unie heeft cursussen gefinancierd om de Algerijnse en Marokkaanse veiligheidstroepen te trainen in het verzamelen van informatie van sociale media en mobiele telefoons. De Algerijnen en Marokkanen werd ook geleerd hoe zij ‘sokpoppen’ konden maken en gebruiken.

EU-trainers hebben Algerijnse politieagenten geleerd valse online identiteiten te creëren, die in verband zijn gebracht met de verspreiding van desinformatie en overheidspropaganda in het land, als onderdeel van een cursus over open source intelligence (OSINT) -methoden die werd gegeven op het hoogtepunt van de Algerijnse volksbeweging vorig jaar.

Agenten kregen instructies voor het aanmaken en onderhouden van ‘sokpop’-accounts, van het kopen van simkaarten bij een plaatselijke winkel tot het posten buiten kantooruren, het vermijden van thuis- en kantoornetwerken, het creëren van een ‘verhaal’ om niet op te vallen en het gebruik van software om meerdere neppe accounts tegelijkertijd te beheren.

De cursus van april 2019 in Algiers, getiteld “OSINT, Darknet and Investigation Techniques”, trainde ook leden van de Algerijnse Nationale Gendarmerie om zoekhulpmiddelen te gebruiken waarmee ze de locatie van specifieke elektronische apparaten kunnen traceren via VPN-verbindingen en IP-adressen.

Overeenkomstig documenten die zijn verkregen en gepubliceerd door Privacy International, een niet-gouvernementele organisatie die wereldwijd het recht op privacy verdedigt, heeft het ‘Agentschap van de Europese Unie voor opleiding op het gebied van rechtshandhaving (CEPOL) een soortgelijke opleiding gegeven aan de nationale politie van Marokko.

In Marokko concentreerde de training zich op het verzamelen van informatie via Facebook, dat door de cursus wordt beschreven als ‘helping stalkers since 2004’.

Het gaf functionarissen ook de opdracht om zich bij Twitter te registreren als ontwikkelaars om betere toegang te krijgen tot gegevens in strijd met het eigen beleid van het sociale mediaplatform, dat ontwikkelaars verbiedt informatie te delen met ‘elke eindgebruiker van de overheid wiens primaire functie of missie is het uitvoeren van toezicht of het verzamelen van gegevens omvat inlichtingen”.
Politieagenten werden getraind om gegevens te extraheren van in beslag genomen mobiele apparaten met behulp van een programma dat is gemaakt door een Israëlisch softwarebedrijf, inclusief, volgens het onderzoek van Privacy International, “inhoud die de telefoon verzamelt zonder enige actie van de gebruiker (en soms zonder medeweten van de gebruiker)”.

Edin Omanovic, advocaat van Privacy International, vertelde Middle East Eye: “De EU heeft keer op keer erkend dat surveillance een enorme bedreiging vormt voor mensen over de hele wereld.

Het is belachelijk dat EU-agentschappen in het geheim het gebruik bevorderen van technieken die een ernstige bedreiging vormen voor de autoriteiten in landen waarvan we weten dat activisten en anderen het doelwit zijn. Dit betekent niet alleen dat de EU medeplichtig wordt aan misbruik, het ondermijnt ook haar eigen belangen. In het beste geval is het ongelooflijk naïef, in het ergste geval is het ronduit gevaarlijk.”

De trainingen in Algerije begonnen kort nadat president Abdelaziz Bouteflika gedwongen was af te treden onder druk van de betogers.
Algerijnen hebben te maken gehad met een steeds erger wordende golf van repressie, waarbij tientallen activisten en journalisten werden gearresteerd. Volgens een rapport van Human Rights Watch van vorig jaar blijkt uit politierapporten van enkele van de gearresteerden dat hun sociale media-activiteiten waren gecontroleerd door een “speciale brigade voor elektronische misdrijven”.
Activisten en journalisten zeggen dat hun sociale media-accounts zijn gesloten en beschuldigen de Algerijnse autoriteiten ervan sociale mediaplatforms zoals Facebook en Twitter te overspoelen met pro-regeringspropaganda.

De Marokkaanse autoriteiten zijn ook beschuldigd van het gebruik van cybersurveillance om activisten aan te vallen, waarbij Amnesty International gevallen van journalisten en mensenrechtenverdedigers onder de aandacht bracht die volgens haar waren gecontroleerd met behulp van Israëlische spyware.

Privacy International en andere ngo’s zeiden in een open brief aan de Europese Commissie dat de EU “een promotor van rechten moet zijn en de regeringen faciliteren om die rechten te ondermijnen”, en riepen op tot een herziening van de hulpprogramma’s die de training financieren.

“We zijn bezorgd dat de EU door het sponsoren van dergelijke activiteiten de adoptie en het gebruik van surveillancetechnologieën stimuleert die, indien misbruikt door lokale actoren, mogelijk de grondrechten van mensen die in die landen wonen, kunnen schenden”, zeiden ze.

Arif News is zelf ook vaak het doelwit van hackers die de website aanvallen. Ook onze pagina op Facebook is het doelwit van trollen die pro-regime propaganda willen verspreiden.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.