EU leent Marokko 800 miljoen dirham voor verbreding snelweg Casablanca

De Europese Investeringsbank (EIB) en de Société Nationale des Autoroutes du Maroc (ADM), de Marokkaanse autosnelwegmaatschappij, hebben een leningovereenkomst van ruim 800 miljoen dirham ( 80 miljoen euro) ondertekend om de snelweginfrastructuur in Casablanca te verbeteren.

Het Marokkaanse regime zegt de lening te willen gebruiken voor het verdrievoudigen van de snelwegstroken tussen Casablanca en Berrechid (25.8 km) en de aanleg van een 31.7 km lange ringweg in Casablanca.

De Spaanse EIB-vicevoorzitter Emma Navarro was enthousiast over de lening en zei dat Marokko een ”sleutelpartner is van de Europese Unie en de Europese investeringsinstelling”.

De EIB heeft sinds 2007 ruim 50 miljard dirham (ongeveer 5 miljard euro) ”geïnvesteerd” in het Noord Afrikaanse land. Daarmee is Marokko de op één na grootste begunstigde van EIB-financiering uit naburige landen aan de zuidgrens van de EU, met 25% van de totale investering van de bank in de regio, aldus Roadtraffic.

Marokko raakt steeds dieper in de schulden waardoor het steeds meer onder druk komt te staan van de schuldeisers waaronder de Wereldbank die het regime dwong te beginnen met de loskoppeling van de wisselkoers van de dirham. Deskundigen waarschuwen al jaren voor dit gevaarlijke beleid.

Het regime lijkt zich enkel te focussen op de korte termijn problemen waarmee ze kampt. Rabat probeert de sociale onvrede te sussen door leningen aan te sluiten om tijdelijke oplossingen te zoeken, maar dit zal de onvrede enkel vergroten in de toekomst wanneer de Wereldbank meer bezuinigen zal eisen.

Lees ook:

Marokko ontvangt 700 miljoen dollar lening van de Wereldbank

Staatsschuld Marokko alarmerend hoog!

Vastgoedsector Marokko in verstikkende crisis

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.