EU riskeert miljarden schadevergoeding aan de Westelijke Sahara

Nadat de EU opnieuw een rechtszaak verloor riskeert het miljarden schadevergoeding aan het Sahrawi volk voor het helpen van Marokko om de bezette Westelijke Sahara te exploiteren, schrijft EUobserver.

“Ik denk dat als ik het volledige bedrag bereken, het misschien meer in de richting van drie of vier miljard euro zou zijn”, vertelde Gilles Devers gisteren aan EUobserver. Devers is de advocaat die het Polisario Front vertegenwoordigt.
Zijn commentaar volgt op het besluit van het Europees Hof om de landbouw- en visserijovereenkomst met Marokko nietig te verklaren omdat ze waren verkregen zonder toestemming van het Sahrawi volk.

Gilles Devers zei dat het aan de Polisario is om te bepalen of ze de EU aanklagen voor schadevergoeding.
EUobserver zegt dat het besluit van het Europees Hof de internationale reputatie van de Polisario versterkt.

Advocaat Devers zei dat de klap die de EU kreeg ook een grote nederlaag was voor Frankrijk, dat een fervent verdediger van Marokko is geweest.

Het laatste vonnis van het Europees Hof bouwt voort op een uitspraak van de rechtbank uit 2016, die ook werd gewonnen door de Polisario.

Het volgt ook op een uitspraak uit 2018 waarin de rechtbank zei dat een visserijovereenkomst tussen de EU en Marokko de wateren voor de Westelijke Sahara niet mocht omvatten.

De EU paste enkele deals voor de 2019-overeenkomsten aan, die vervolgens onmiddellijk werden aangevochten door de Polisario.

Op woensdag oordeelde de rechtbank dat de EU er niet in was geslaagd om legitiem de toestemming van de Saharawi te verkrijgen voordat de overeenkomsten werden gesloten, zoals vereist in het vonnis van 2016. Hiermee erkent de rechtbank Marokko niet als de legitieme vertegenwoordiger van de Sahrawi’s en blijft de Polisario de legitieme vertegenwoordiger van het Sahrawi volk.

Hugh Lovatt, een senior beleidsmedewerker bij het MENA-programma van de Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen, zei dat het onwaarschijnlijk is dat de rechtbank tot een andere beslissing zou komen ook al gaan de EU en Marokko in hoger beroep.

“Op een gegeven moment zal de Europese Raad de realiteit onder ogen moeten zien dat dit zal leiden tot meer wrijving met Rabat”, zei hij gisteren.

Lovatt beschreef het EU-beleid ten aanzien van de Westelijke Sahara als een beleid dat ‘uitsluitend in het kader van haar betrekkingen met Rabat wordt bekeken’. “Ik denk dat ze nu de gevolgen moeten dragen van die zeer kortzichtige benadering van de kwestie”, zei hij.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.