Europa bezwijkt aan chantage van Rabat en geeft tientallen miljoenen euro’s ”subsidie”

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven om 55 miljoen euro vrij te maken voor het financieren van grensbewakingsprojecten in Marokko en Tunesië. Dit bedrag is toegekend in reactie op de verzoeken van Rabat om de golf van illegale immigratie naar Spanje, vanuit de Marokkaanse kust te stoppen.

Van die 55 miljoen euro zal Marokko volgens de Spaanse pers zo’n 30 miljoen krijgen, Rabat vindt dat bedrag echter niet genoeg en zegt minstens het dubbele nodig te hebben om de grenzen te bewaken.

De Spaanse pers heeft deze week uitgebreid aandacht besteed aan de immigratiegolf waarmee het land kampt. Volgens sommige kranten zou de situatie met name sinds het aantreden van de nieuwe Spaanse premier het resultaat zijn van een onstuimige Mohamed 6. De nieuwe premier Pedro Sánchez zou na zijn aantreden geen bezoek hebben gebracht aan Rabat, zoals dit wel gebruikelijk is.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borell probeerde de pers gerust te stellen door te melden dat hij zijn Marokkaanse collega Nasser Bourit aan de lijn heeft gehad en de laatste hem heeft verzekerd dat “er geen verandering is in de houding van Rabat en geen sprake is van opzet achter de groeiende stroom immigranten”.

Onder druk van de groeiende vluchtelingenstroom was het Spanje die aandrong bij de EU om de subsidies toe te kennen aan Marokko. Rabat gebruikt de Afrikaanse immigranten al jaren als troefkaart om de EU te chanteren. Onder druk van ”plotselinge” toenemende immigratiestroom, krijgt Rabat vaak haar zin, waarna de immigratiestroom weer ”plotseling” daalt.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.