Europarlementariërs vragen aandacht voor marteling gewetensgevangene in Marokko

Drie Catalaanse Europarlementariërs hebben een brief gestuurd naar de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Josep Borrell, om aandacht te vragen voor de marteling van gewetensgevangene Labbas Sbai.

De chirurg met de Marokkaanse en Zwitserse nationaliteiten werd op 20 mei dit jaar ernstig toegetakeld door de cipiers van de gevangenis van Zagora. De familie van de chirurg waarschuwt dat hij in levensgevaar is. Ondanks zijn kritieke toestand weigert de gevangenisdirectie hem medische zorg te verlenen.

Dr Sbai heeft jarenlang gewerkt als chirurg in Zwitserland. In 1996 keerde hij terug naar zijn streek Mhamid Lghizlane waar hij een hotel startte.

De chirurg kwam in de problemen toen hij openlijk sprak over de banden tussen de Makhzen en de smokkelaars die actief zijn in het gebied aan de Algerijnse grens. (zie ook de banden van de Makhzen met drugsbarons in Europa).

De chirurg Labbas Sbai zit vast sinds 13 juni 2010.

De drie Catalaanse politici vragen Josep Borrell de mensenrechten in acht te nemen in de relatie van de Europese Unie met het Allawitisch Koninkrijk.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.