Europarlementariërs willen betrokkenheid Marokko bij Pegasus-spionage onderzoeken

De Spaanse Europarlementariër Jordi Cañas zal bij de eerste volgende vergadering van de onderzoekscommissie Pegasus een verzoek indienen om een team naar Marokko te sturen en de betrokkenheid van dit land onderzoeken.

Het verzoek zal ingediend worden namens de fractie Renew Europe waarvan D66 en VVD deel uitmaken. De fractie vindt het ongeoorloofde gebruik van spyware tegen EU-lidstaten onaanvaardbaar en moet worden onderzocht.

”De onderzoekscommissie Pegasus in het Europees Parlement zal Marokko bij haar werkzaamheden betrekken. Zoals deze krant heeft vernomen, zullen de leden van het Europees Parlement de verantwoordelijkheid onderzoeken die op Rabat kan rusten bij de spionage van meer dan 200 Spaanse telefoonnummers gedurende het jaar 2021, waaronder die van de Spaanse premier en zijn ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken”, schrijft El Espanol.

Volgens de bronnen van de Spaanse krant zullen de meerderheid van de commissieleden stemmen voor het initiatief.

Freedom & Human Rights Organisation (FHRO), een mensenrechtenorganisatie die zich inzet voor onder andere de rechten van de Riffijnen, laat aan Arif News weten de zaak op de voet te volgen en aandacht te vragen voor het bespioneren van Europese staatsburgers met Riffijnse achtergrond door Marokko.

Lees ook:

Marokko bespioneerde Spaanse premier en defensieminister

Pegasus spyware potentially used against Macron, Morocco denies any involvement

Voormalig Frans presidentskandidaat doelwit van spionage met Pegasus, waarschijnlijk door Marokko

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.