Europees Hof: mishandeling Ali Aarras is verantwoordelijkheid van Marokko en niet van België

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde vandaag dat België niet verantwoordelijk is voor de ernstige schendingen van de fysieke en mentale integriteit waaraan Ali Aarras was blootgesteld tijdens zijn gevangenschap in Marokko.

De Riffijnse Belg had de Belgische staat aangeklaagd voor het niet bieden van consulaire bescherming toen hij gevangen zat in Marokko.

Het Europees Hof zegt dat de Belgische autoriteiten niet passief of onverschillig waren gebleven en dat zij stappen hadden ondernomen om te bemiddelen bij de Marokkaanse autoriteiten, zowel op diplomatieke gronden als op humanitaire gronden, om de situatie van Ali Aarras te verbeteren.

Het Hof voegt er wel aan toe dat de Belgische inspanningen niet succesvol waren en geen invloed hadden op de detentievoorwaarden van Aarras.

Volgens het gerecht vloeide deze situatie echter niet voort uit de traagheid van de Belgische consulaire ambtenaren die in Marokko werkten, maar uit de systematische weigering van de Marokkaanse autoriteiten, die de exclusieve controle over Ali Aarras hadden uitgeoefend.

Ali Aarrass werd op 1 april 2008 in de Spaanse enclave Melilla opgepakt en twee jaar later aan Marokko overgeleverd waar hij 12 jaar gevangenisstraf kreeg. De Riffijnse Belg was het slachtoffer van marteling en verkrachting door racistische Marokkaanse agenten.

Mijn hoofd werd in een emmer water geduwd tot net voor ik stikte. Ik werd achterwaarts verkracht met een fles. Kreeg elektrische schokken.’ Tien jaar lang was de in Marokko opgesloten Brusselaar Ali Aarrass het gezicht van de mondiale anti-foltercampagne van Amnesty International. Aarras kwam vorig jaar vrij en houdt vol onschuldig te zijn.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.