Europese donatie ter waarde van 165 miljoen dirham aan Marokko

De Europese Unie heeft het Marokkaanse regime 15 miljoen euro (165 miljoen dirham) gedoneerd om de ”Participatieve democratie te stimuleren”.
De minister-afgevaardigde Mustapha El Khalfi zei tijdens de lancering van dit programma gisteren dat de laatste ”het strategische en bevorderde partnerschap tussen Marokko en de Europese Unie weerspiegelt”.

Claudia Wiedey, ambassadeur van de Europese Unie in Marokko, prees het initiatief ”Participatieve democratie” ter ondersteuning van het maatschappelijk middenveld in Marokko met als doel de status van de jeugd en gelijkheid te bevorderen en het milieu te beschermen, eraan herinnerend dat het programma deel uitmaakt van de programma’s ter bevordering van economische en sociale rechten en duurzame ontwikkeling, die de Europese Unie financiert.

Het geld zal, volgens het Marokkaanse regime en de EU, gaan naar maatschappelijke organisaties, lokale autoriteiten en de centrale overheid m het programma uit te voeren. De volgende vijf regio’s zullen in aanmerking komen voor dit project: Souss-Massa, Casablanca-Settat, Tanger-Tetouan-Alhoceima en Orient.

Of het geld daadwerkelijk naar het programma gaat is zeer de vraag. De maatschappelijke organisaties in Marokko worden over het algemeen geleid door figuren die bevriend zijn met de lokale of centrale autoriteiten, zoals bleek tijdens de Riffijnse volksbeweging en zoals te zien was op de lijst van verenigingen die in aanmerking kwamen voor de subsidies.

Onlangs verscheen een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarin staat dat in 2017 minimaal 9 Amazigh organisaties registratie werden ontzegt. Gisteren werd ook bekend gemaakt dat activisten gedwongen werden de naam van hun vereniging te veranderen. De activisten uit Tafersit wilden een nieuwe vereniging stichten met de naam ”Vereniging Arif voor Vrijheden en Mensenrechten”, de initiatiefnemers werden echter bedreigd door de Marokkaanse autoriteiten die de naam weigerden (zie screenshot).

 

Screenshot van een van de oprichters van de vereniging in Tafersit waarin hij zegt dat ze bedreigd zijn door de autoriteiten wegens de voorgestelde naam:

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.