Europese Marokkanen kunnen geen geheime bankrekeningen meer hebben in Marokko

Vanaf september dit jaar kunnen Europese landen toegang krijgen tot informatie over Marokkaanse bankrekeningen van Europese burgers.
Dit is het resultaat van de ‘multilaterale overeenkomst over automatische uitwisseling van financiële rekeninginformatie’ die Marokko in 2019 goedkeurde. De overeenkomst werd in januari 2020 geratificeerd door de Marokkaanse ministerraad.

Marokkaanse media, waaronder Goud en Kech24, waarschuwen dat de Europeanen die bankrekeningen in Marokko hebben vanaf september dit jaar gekenmerkt zullen worden als belastingontduikers. ‘De straf hierop kan oplopen tot zeven jaar gevangenisstraf en een geldboete ter hoogte van 3 miljoen euro’, aldus dezelfde bronnen.

De Franstalige nieuwssite Challenge roept de diaspora op om hun bankrekeningen op te geven voor september dit jaar. ‘Jullie zullen een forse belastingaanslag krijgen, maar het zal jullie minder kosten dan wanneer de belastingdienst zelf achter jullie bankrekeningen komt’. aldus de website.

Update: NPO Radio 1 heeft hier aandacht aan besteed en zegt dat de belastingdienst ook informatie zal krijgen over onroerend goed van de Europeanen in Marokko. Wat betekent dat je huis, appartement, bouwgrond of hotel in Marokko geen geheim meer zal zijn voor de belastingdienst in Europa.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.