Ex-medewerkers van Hespress: De nieuwssite doet alles voor geld

Twee journalisten die tot kort werkzaam waren voor de grootste Marokkaanse nieuwssite, Hespress, zijn met onthullingen gekomen over vermeende smeergeld en corruptie binnen het bedrijf dat de nieuwssite runt.

Een van de journalisten, Khalid El Barhali zei dat Hespress, met 14 miljoen volgers op Facebook, positief schrijft over bepaalde politici in ruil voor het verkrijgen van grote bedragen. ”Wie weigert te betalen krijgt juist negatieve aandacht op de website”, aldus Khalid El Barhali die jarenlang werkzaam was als directeur van de sportafdeling Hessport.

De journalist noemde verschillende voorbeelden van deze vorm van chantage. Zo zou de minister van Huisvesting, Abdelahad El Fassi, negatief in het nieuws gekomen omdat hij weigerde een promotiecontract van ongeveer 115 duizend euro voor Hespress te ondertekenen. Hespress zou ook Hakim Benchamas hebben zwart gemaakt omdat de laatste moeite had met het ondertekenen van een contract van ongeveer 65 duizend euro voor de website.

Aan de andere kant worden andere politici gepromoot die wel promotiecontracten tekenen voor de website. De journalist noemde de politicus Habib El Malki die de kas van Hespress spekte met een contract ter waarde van ongeveer 45 duizend euro. Een ander voorbeeld die werd genoemd is Mohamed Sajid die de site promootte omdat hij een contract tekende van ongeveer 115 duizend euro. Abdelaziz Akhennouch, de vriend van de Marokkaanse koning, is volgens de journalist heilig voor Hespress.

Hespress zou ook geld hebben ontvangen van de Verenigde Arabische Emiraten in ruil voor positieve berichtgeving. De site zou ook de opdracht hebben gekregen om Qatar in een kwaad daglicht te zetten. Het laatste is de misschien wel de reden waarom de bekende Qatarese Aljazeera dit nieuws overnam. Aljazeera besteedt hier uitgebreide aandacht aan en beschuldigt Hespress van het promoten van VAE en Israël.

Hespress ontkent de beschuldigen van haar voormalige journalisten en zegt dat het om smaad en chantage gaat. De website heeft in een verklaring bekend gemaakt dat de eigenaars van het bedrijf juridische stappen zullen nemen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.