Ex-militair krijgt 2 jaar gevangenisstraf voor het ‘beledigen’ van Mohamed VI

Foto uit het archief

De rechtbank van Rabat heeft een voormalige militair veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en een boete van 500 dirham, melden de Marokkaanse media waaronder de krant Assabah.

Volgens de rechter is de ex-militair schuldig bevonden aan het beledigen van symbolen van het land en de militaire instelling, met aan het hoofd ‘Zijne Majesteit de Koning, de opperbevelhebber van de Koninklijke Strijdkrachten en stafchef van de Generale Staf’.

De ex-soldaat verscheen in een video tijdens een demonstratie van ex-militairen vorige maand voor het gebouw van het Marokkaanse parlement. In de video sprak de ex-militair Mohamed VI direct aan omdat hij de baas is van het Marokkaanse leger. Mohamed VI werd verantwoordelijk gesteld voor de slechte omstandigheden waarin gepensioneerde en ontslagen militairen leven.

Volgens de Marokkaanse grondwet is Mohamed VI de baas van het leger, de functie van minister van Defensie werd afgeschaft na de mislukte coups in 1971 en 1972. In de grondwet staat ook dat Mohamed VI president is van de ministerraad, de baas is van de rechterlijke macht in het koninkrijk en dat hij de leider der gelovigen is.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.