Ex-politieke gevangene Ablak kondigt hongerstaking aan

Rabie Ablak heeft gezegd dat hij vanaf morgen in hongerstaking gaat als protest tegen de aanhoudende repressie en intimidaties van de Makhzen. De Riffijn zei ook geen water te zullen drinken.

Het besluit van Ablak, die vorige maand vier jaar gevangenisstraf kreeg, kwam nadat hij opnieuw een convocatie ontving. Marokko vervolgt hem dit keer voor ‘schending van de plicht om de hoogste constitutionele instelling van het Koninkrijk (de koning) te eren en te respecteren via sociale media en aanzetten tot protest’.

Het is de vierde keer dat Marokko Rabie Ablak vervolgt. Ablak was in 2014 getuige van de moord op de Riffijn Karim Lachgar door racistische Marokkaanse agenten. De Riffijn werd doodgeslagen bij een checkpoint van de Marokkaanse politie in Al Hoceima. Toen Rabie Ablak openbaar sprak over wat hij zag werd hij vervolgd door de Marokkaanse politie.

In 2016 werd de visverkoper Mohsin Fikri gedood in een vuilniswagen. Het ontketende de Riffijnse volksbeweging.

Ablak, die nog niet berecht was voor zijn getuigenis, werd bedreigd door de Marokkaanse staat. Hij werd gevraagd een infiltrant te zijn binnen de volksbeweging in ruil voor vrijspraak.

Rabie Ablak heeft het aanbod geweigerd en werd in 2017 gearresteerd en ernstig gemarteld. De Riffijn kreeg vijf jaar gevangenisstraf maar kwam na drie jaar vrij met gratie.

Na zijn vrijlating bleven de Marokkaanse intimidaties om hem het zwijgen op te leggen. Vorig jaar werd hij opnieuw gearresteerd na kritiek op de Marokkaanse gouverneur in de Riffijnse regio die gemilitariseerd is sinds de Marokkaanse massamoord op de Riffijnen in 1958.

Rabie Ablak werd vorige maand veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een geldboete van 20.000 dirham. Hij werd vervolgd voor twee video’s op sociale media waarin hij sprak over de rijkdom van Mohamed 6 in contrast tot de armoede van de bevolking.

Marokko gebruikt de rechterlijke apparaat om af te rekenen met kritische Riffijnen. Rabat wil hiermee de Riffijnen monddood maken of dwingen het gebied te ontvluchten richting Europa. De Makhzen heeft dit zelf kenbaar gemaakt aan meerdere activisten, waaronder Bachir die onlangs veroordeeld werd tot drie jaar gevangenisstraf.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.