Ex-politiekgevangene stapt met gezin in migratiebootje

De voormalige politieke gevangene Khalid Elbaraka heeft deze week, samen met zijn gezin, de oversteek gewaagd naar Spanje.

De Riffijn liet een bericht achter op zijn Facebookaccount waarin hij uitlegt waarom hij vertrekt uit Arif. Volgens Khalid El Baraka wordt de Riffijnse jongeren het leven binnen Arif onmogelijk gemaakt door het Marokkaanse beleid in het gebied.

Khalid Elbaraka zei dat de Riffijnen hun land ontvluchten opzoek naar een ziekenhuis, universiteit of werk, zaken die volgens hem ontbreken in Arif.

De voormalige politieke gevangene vergeleek zijn oversteek met ‘de vlucht uit de hel richting het paradijs’. De Riffijn zegt zijn leven en die van zijn dierbaren te riskeren hopend op een menswaardig bestaan aan de overkant van de Middellandse Zee. Hij vroeg zijn vrienden en ouders om vergiffenis.

Khalid Elbaraka is inmiddels veilig aangekomen in Zuid-Spanje. Hij is niet de eerste ex-politiekgevangene die de oversteek naar Spanje maakt. Sinds Marokko de Riffijnse volksbeweging heeft neergeslagen en de repressie en discriminatie in Arif heeft aangescherpt, zijn er duizenden Riffijnen hun regio ontvlucht in migratiebootjes richting Europa.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.