Ex-terrorist waarschuwt voor een ‘Amazigh Marokko’

De ex-terrorist Hassan Kettani heeft weer de aanval geopend op de Imazighen. De aanleiding dit keer is een tekst in het vak Geschiedenis waarin de zin ‘Amazigh beschaving in Marokko’ twee keer voorkwam.

De ex-terrorist plaatste een bericht op zijn Facebookaccount waarin hij zijn aanhang waarschuwt: ‘Als we zwijgen verwacht dan binnen enkele jaren een Marokko dat Amazigh en seculier is en dat de islam slechts een religie is voor degene die het wil. Wat betreft het Arabisch, het zal verdwijnen behalve het Darija in de straten… Oh mijn God… Bij Allah ik overdrijf niet’.

In de tekst waarin de Amazigh beschaving werd genoemd werd nergens secularisme of religie genoemd. Maar Kettani en zijn aanhang linken automatisch Amazigh met secularisme en islam met pan-Arabisme om de Amazigh taal en identiteit vervolgens te verketteren en de Arabische taal en identiteit te verheerlijken.

Kettani hield het daar niet bij en wijdde een andere post aan de benaming van de Imazighen die hij aanviel. Volgens hem heten de Imazighen ‘barbaren’ omdat de Arabische Oemmajjaden hen zo hebben genoemd. Kettani zei ook dat het ‘barbaren nationalisme’ gecreëerd is door Frankrijk en dat deze Imazighen samenwerkten met de Fransen. De ex-terrorist negeert hiermee de feiten die vertellen dat het de Imazighen waren die tegen de koloniale machten streden terwijl de Allawieten juist aan de kant van Frankrijk vochten.

De ex-terrorist deelde ook een post van ene Hamza Kettani die ook de Imazighen aanviel naar aanleiding van de tekst in het boek. Volgens Hamza Kettani is ‘de taal Arabisch de enige factor die de volkeren in het gebied verbindt’. Hamza Kettani voegde toe dat de Idrissiden, Saadids en de huidige Allawieten niks te maken hebben met de Imazighen en dat ze tot het hart van het Arabisme en de familie van de profeet behoren.

Beide Kettani’s hebben de gebruikelijke beschuldiging ‘dat Imazighen voor zionisten werken’ niet gebruikt nu de samenwerking tussen Israël en de Allawieten openbaar is gemaakt.

Hassan Kettani wordt beschreven als een ideologische leider van de Salafia Jihadia-beweging, een salafistische jihadistische militante groepering gevestigd in Marokko en Spanje met banden met Al-Qaeda. De extremist werd opgepakt na de ‘aanslagen’ in 2003 in Casablanca. Kettani kwam in 2012 vrij dankzij een koninklijk gratie, nadat zijn advocaat Mustafa Ramid minister van Justitie werd.

Lees ook: Extremist boos op Nasser Zefzafi wegens Amazigh naam

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.