Extremist boos op Nasser Zefzafi wegens Amazigh naam

Afgelopen vrijdag maakte de familie Zefzafi bekend dat Nasser een neefje heeft gekregen en zijn ouders hem Aksil hebben genoemd op verzoek van de politieke gevangene.

Aksil betekent panter in het Tamazight en was ook de naam van een Amazigh koning die zich verzette tegen de invasie en misdaden van de Omajjaden.

De extremist Hassan Kettani heeft boos gereageerd op de naamkeuze van de familie Zefzafi omdat de Amazigh koning Aksil de Arabische legeraanvoerder Oeqba Ibn Nafi en zijn leger versloeg. Volgens Kettani heeft Oeqba Noord-Afrika gered van ‘onwetendheid’ naar islam en voegt eraan toe dat de naamkeuze een schande is die Nasser Zefzafi verder doet afdrijven van de ‘islamitische oemmah’.

Kettani wordt beschreven als een ideologische leider van de Salafia Jihadia-beweging, een salafistische jihadistische militante groepering gevestigd in Marokko en Spanje met banden met Al-Qaeda. De extremist werd opgepakt na de ‘aanslagen’ in 2003 in Casablanca. Kettani kwam in 2012 met een koninklijk gratie vrij nadat zijn advocaat Mustafa Ramid minister van Justitie werd.

Op sociale media woedt een hevige discussie tussen verarabiseerde Marokkanen, die zich als nazaten van de Omajjaden beschouwen, en Imazighen, de laatste benadrukken dat Aksil zijn land verdedigde zoals de president van de Riffijnse Republiek Abdelkrim El Khattabi heeft gedaan tegen Sylvestre en Lyautey.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.