Extremist Kattani boos op Amazigh naam Noumidia

De radicale ‘religieus figuur’ El Hassan El Kattani heeft vandaag weer uitgehaald naar de Imazighen. In een bericht op zijn Facebookaccount bekritiseerde El Kattani een schoolboek voor het bevatten van de Amazigh naam Noumidia en de vrouwelijke symbool Tisaghnas.

Volgens de extremist heeft het gebruik van de Amazigh naam en symbool als doel ‘het verankeren van rassendiscriminatie onder de kinderen’. El Hassan El Kattani is tegen het gebruik van autochtone Amazigh namen maar bekritiseert niet het gebruik van Arabische en Franse namen in de schoolboeken van het Noord-Afrikaanse land.

Nadat hij een kritisch bericht kreeg over wat er racistisch is aan een Amazigh naam, antwoordde El Kattani met een leugen. Volgens hem waren er geen Amazigh namen na de invasie van de Oemajjaden. In de realiteit hadden de Imazighen wel hun namen behouden, zoals Ziri n Manad Asenhaji, de oprichter van de islamitische Amazigh Ziriden-dynastie. Het was pas na het vertrek van de Fransen dat Marokko de Imazighen verplichtte Arabische namen te dragen. Imazighen die bijv. Rwezna of Ammas heetten werden grotendeels verplicht een Arabische naam te nemen in hun documenten.

Het is niet de eerste keer dat Kattani zich vijandig opstelt jegens de Imazighen. Vorig jaar viel hij de Imazighen ookal nadat bekend werd dat een wetsontwerp is aangenomen om, naast het Frans en Arabisch, ook in het Tamazight te schrijven op de geldbiljetten. El Kattani zei toen dat het Tamazight op de geldbiljetten een marginalisering en beperking is voor ”de taal van de islam en de moslims” (Arabisch). Zonder enige kritiek op de Franse taal.

El Hassan El Kattani staat ook bekend om zijn vijandigheid tegen de persoonlijke vrijheden en vrouwenrechten. De extremist werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf in verband met de terroristische aanslag in 2003 in Casablanca. Hij kwam in 2012 vrij dankzij een koninklijke gratie.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.