Facebook verwijdert Franse en Russische trollen die desinformatie verspreiden in Afrika

Facebook kondigde dinsdag aan dat het drie verschillende groepen heeft gesloten die desinformatie verspreidden in Afrikaanse landen, waaronder een netwerk dat het bedrijf herleidde tot ‘individuen die banden hebben met het Franse leger’.

Facebook zei dat de schendingen voor “gecoördineerd niet-authentiek gedrag namens een buitenlandse of overheidsinstantie” door de Franse groep ook gericht waren op Niger, Burkina Faso, Algerije, Ivoorkust en Tsjaad. Alles bij elkaar heeft Facebook 84 gerelateerde accounts, zes pagina’s, negen groepen en 14 accounts op Instagram afgesloten. De Franse regering heeft nog geen commentaar gegeven op de bevindingen van het Facebook-onderzoek, meldt Africa Times.

Bij de andere twee groepen waren Russen betrokken die, in ten minste één geval, op Facebook opmerkingen ontvingen van de inmiddels verwijderde Franse accounts. De laatsten hadden kritiek op Russische inmenging in de Centraal-Afrikaanse Republiek en plaatsten inhoud over de veiligheidssituatie in Mali.

“De mensen achter deze activiteiten gebruikten nepaccounts – waarvan sommige al waren gedetecteerd en uitgeschakeld door onze geautomatiseerde systemen – om zich voor te doen als lokale bevolking in de landen waarop ze zich richtten, om inhoud te posten en erop te reageren, en om pagina’s en groepen te beheren”, aldus Nathaniel Gleicher , Facebook Head of Security Policy, en David Agranovich, Global Threat Disruption Lead.

“Ze postten voornamelijk in het Frans en Arabisch over nieuws en actuele gebeurtenissen, waaronder het beleid van Frankrijk in Franstalig Afrika”, meldt Africa Times.

The Guardian meldt dat het gaat om twee rivaliserende desinformatiecampagnes gaat. De krant zegt dat Facebook bijna 500 accounts en pagina’s had verwijderd die waren gekoppeld aan Frankrijk en Rusland wegens ‘gecoördineerd niet-authentiek gedrag’.
De desinformatiecampagnes hebben geprobeerd internetgebruikers in de Centraal-Afrikaanse Republiek te misleiden en te beïnvloeden in de aanloop naar een verkiezing later deze maand, zei Facebook dinsdag.

Het bedrijf zei dat het drie netwerken met in totaal bijna 500 accounts en pagina’s had opgeschort wegens “gecoördineerd niet-authentiek gedrag”. Het ene netwerk was verbonden met “personen die banden onderhouden met het Franse leger”, zei het, terwijl de andere twee banden hadden met “personen die in verband worden gebracht met eerdere activiteiten van het Russische Internet Research Agency”, evenals met de Russische zakenman Evgeny Prigozhin.

Facebook zei dat de twee campagnes grotendeels gericht waren op de Centraal-Afrikaanse Republiek, die op 27 december verkiezingen organiseert, maar ook op gebruikers in 13 andere Afrikaanse landen, waaronder Algerije, Kameroen, Libië en Soedan.

Ben Nimmo, het hoofd van het onderzoek bij Graphika, een bedrijf voor analyse van sociale media, zei dat beide campagnes nepaccounts gebruikten om zich voor te doen als lokale burgers, waarbij ze soms bewerkte foto’s deelden.

De Franse inspanning begon halverwege 2019 en publiceerde pro-Franse berichten voordat ze zich richtten op ‘Russisch nepnieuws’ na de opschorting van een aan Rusland gekoppelde desinformatiecampagne in Afrika in oktober vorig jaar door Facebook.

Lees ook: EU heeft politie van Algerije en Marokko opgeleid in online desinformatie-tactieken

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.