Facebook verwijdert ruim 380 Marokkaanse trollen

Facebook heeft vorige maand 385 Facebookaccounts, 6 pagina’s en 40 Instagram-accounts verwijderd wegens schending van hun beleid betreft gecoördineerd niet-authentiek gedrag.

‘Dit netwerk is voornamelijk ontstaan ​​in Marokko en was gericht op een binnenlands publiek. De mensen achter dit netwerk gebruikten nepaccounts – waarvan sommige al waren gedetecteerd en uitgeschakeld door onze geautomatiseerde systemen – om in meerdere groepen tegelijk te posten om hun inhoud populairder te laten lijken dan het was. Ze gebruikten deze accounts ook vaak om commentaar geven op nieuws en pro-regeringsberichten van verschillende nieuwsuitzendingen, waaronder ChoufTV, schrijft Facebook in een rapport.

In het rapport staat ook dat deze trollen voornamelijk Arabisch en Frans gebruikten. Zij plaatsten pro regime inhoud en Facebook noemt de volgende voorbeelden: lof voor de reactie van het regime op de coronaviruspandemie, diplomatieke acties van Rabat, Marokkaanse veiligheidstroepen, koning Mohamed VI en het hoofd van de geheime diensten. Het rapport voegt aan toe dat de trollen ook regelmatig kritiek plaatsten tegen de oppositie van de koning Mohamed 6, evenals tegen mensenrechtenorganisaties en dissidenten.

Facebook heeft dit netwerk gevonden na het bekijken van informatie van Amnesty International over een klein deel van deze activiteit in de regio.

Het rapport zegt dat ongeveer 150.000 accounts een of meer van deze pagina’s volgden op Facebook. Op Instagram was het ongeveer 2500 mensen.

De Marokkaanse trollen zijn niet alleen actief in Marokko maar ook in Europa. Onze Facebookpagina heeft regelmatig te maken met deze trollen. Ook Riffijnse activisten en politici als Kati Piri, die solidair zijn met de Riffijnse zaak, krijgen bezoeken van deze Marokkaanse trollen op hun tijdlijn.

Lees ook: EU heeft politie van Algerije en Marokko opgeleid in online desinformatie-tactieken

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.