Families overledenen in Nederland: ‘Marokkaanse ambassade helpt niet!’

Afgelopen zaterdag publiceerde de Marokkaanse ambassade een verklaring op haar Facebook pagina waarin staat dat ze de de behoeftigen zullen bijstaan in de begrafenis van hun overleden dierbaren. Het bericht is overgenomen door sommige media die beweerden dat de Marokkaanse staat de begrafeniskosten van ‘Marokkaanse Nederlanders’ zal dekken.

Arif News is gecontacteerd door een paar familieleden van overleden Riffijnse Nederlanders. Deze familieleden zeggen dat de berichtgeving niet klopt. Op verzoek van de families zullen wij geen namen noemen en sommige details voor ons houden om ze problemen te besparen.

Onbekwaam
Een familielid zegt de verklaring van de ambassade te hebben gelezen waarna hij besloot om de dichtstbijzijnde consulaat te bellen. Hij werd beantwoord door een antwoordapparaat en daarna in de wacht gezet. De man zegt dat hij uiteindelijk ophing omdat hij het wachten zat was.

De man besloot de ambassade te bellen en hij kreeg iemand aan de lijn. De man kreeg een telefoonnummer van een ambtenaar die recent is aangesteld om de families van de overledenen te helpen.

Het familielid belde dat nummer en werd beantwoord. De ambtenaar heeft echter geen kennis van zaken hoe het werkt in Nederland. Zo vroeg hij om bepaalde documenten te halen bij Nederlandse instanties die daar niet overgaan. Het familielid probeerde de ambtenaar uit te leggen dat zijn informatie niet klopt, de ambtenaar antwoordde dat hij zijn informatie en opdrachten vanuit Rabat kreeg en dat hij niks anders kan doen.

Het familielid kreeg te horen dat alleen de overledenen die geen enkele bezitting hebben in aanmerking komen voor financiële steun. De families zeggen dat zo’n eis 99% buiten sluit omdat die overledenen bezittingen hebben gekocht of geërfd in Marokko.

Verzekering van Banque Chaabi
De families zeggen ook in de steek te zijn gelaten door hun verzekering bij de Banque Chaabi. Een familielid van een overledene die tientallen jaren zijn premie keurig betaalde belde de verzekering voor hulp.

De verzekering vertelde hem dat ze enkel 3.000 euro (gebruikelijke repatriëringskosten naar Marokko) kunnen uitkeren aan Nederlandse uitvaartbedrijven waarmee ze een contract hebben.

De man zegt dat dit twee problemen oplevert: – Volgens de man heeft de verzekering contracten met uitvaartbedrijven die niet islamitisch zijn.
– De verzekering betaalt niet mee aan de kosten van het graf. Volgens het familielid kost een graf in Nederland, met garantie op eeuwige rustplaats, 10.000 euro.

Praktische oplossingen
De families hebben de ambassade gevraagd om praktische oplossingen. Zij zeggen dat ze geen financiële steun willen als Marokko de repatriëring van de lichamen toelaat. Een familielid zegt dat het repatriëren van overledenen het risico op coronaverspreiding niet vergroot. Cargovluchten tussen Nederland en Marokko zijn uitgezonderd van de coronamaatregelen. Wij hebben de ambassade gevraagd om enkel de kisten te laten transporteren, er zullen geen familieleden meegaan. Het enige wat dit in de weg staat is een politiek besluit in Rabat. ‘Turkije heeft voor praktische oplossingen gezorgd en Nederlanders met Turkse afkomst veel ellende bespaard, waarom kan Marokko niet met een vergelijkbare oplossing komen?’, vraagt een familielid zich af.

Wanhoop
De overledenen van de families die Arif News heeft gesproken liggen nog in de mortuaria waar ze voorlopig worden bewaard. De families wachten in de hoop dat het regime de repatriëring alsnog toelaat.

‘Wij hebben geen tijd om te rouwen over onze dierbaren omdat wij het te druk hebben met het zoeken naar een oplossing, wij weten niet wat we moeten doen en wij voelen ons in de steek gelaten’, aldus een familielid.

De families vragen de Nederlandse media aandacht te besteden aan dit probleem. ‘Als er aandacht komt voor dit onderwerp zal dat druk uitoefenen op de ambassade, wij hopen dat ze dan anders omgaan met ons’, aldus een familielid die eraan toevoegde dat verschillende families overwegen om een protest te organiseren voor het gebouw van de ambassade in Den Haag.

Wakker geschud
De families zeggen wakker geschud te zijn door dit probleem. Inmiddels zouden tientallen personen hun verzekering bij Marokkaanse banken hebben afgezegd. ‘Onze familie heeft een speciaal pot gemaakt waar iedereen maandelijks een bedrag doet, met dat geld kunnen we in de toekomst de begrafeniskosten van een overledene betalen’, zegt een verbitterde familielid van een overledene.

Dezelfde man zegt dat ze in de steek zijn gelaten door het Marokkaanse regime en dat hij en vele andere zijn wakker geschud. De man zegt dat dit in de toekomst niet mag gebeuren. Hij roept iedereen op om te denken aan alternatieven. ‘Wij en onze kinderen zullen begraven worden hier in Nederland, daar moeten wij aan werken’, voegt hij aan toe.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.