Foto Amazigh koning op Algerijnse geldbiljetten

Algerije heeft bekend gemaakt nieuwe biljetten van 500 en 1000 dinar op de markt te brengen. Op de nieuwe biljetten zijn de foto’s van olifanten en stieren verdwenen, in plaats daarvan zullen de biljetten foto’s dragen van de verzetsleider Abdelkader El-Jazairi en de Amazigh koning Jughurta.

Ook de munt van honderd dinar zal veranderen, de munt zal voortaan de foto dragen van de Algerijnse satelliet. Daarnaast zal de munt de datum van de productie dragen in drie jaartellingen: De Arabische, de christelijke en -voor het eerst- de Amazigh jaartelling.

De verzetsleider Abdelkader El Jazairi uit Mascara vocht tegen de Franse bezetter, hij werd sindsdien vergeleken met de Amazigh koning en held Jughurta die tegen de Romeinen vocht voor de hereniging van het koninkrijk Numidië.

Anders dan Marokko waar de situatie van Imazighen met de jaar verslechtert onder druk van de Allawieten, Pan Arab fascisten en Islamisten. Lijken de Imazighen in Algerije, ondanks de tegenwerking van de pan Arab fascisten en islamisten vooruitgang te boeken in hun strijd voor erkenning. Vorig jaar erkende Algerije de Amazigh Nieuwjaar (Yennayer) als een officiële feestdag, een eis dat nog steeds genegeerd wordt door het Marokkaanse regime.

De Verenigde Naties hebben onlangs het regime in Rabat opgeroepen einde te maken aan de discriminatie jegens de Imazighen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.