Foto’s verwaarloosde patiënt onthullen erbarmelijke toestand ‘ziekenhuis’ Nador

Verschillende activisten hebben vandaag foto’s gepubliceerd van een verwaarloosde patiënt in het Hassani ‘ziekenhuis’ in de stad Nador.

De foto’s onthullen de erbarmelijke toestand van de zorg in Arif en het Allawitisch Koninkrijk. Het zijn echter niet de eerste beelden die de sociale media bereiken.

Arif News sprak vandaag ook met een vader uit Arif die bijna zijn zoon kwijtraakte door het gebrek aan gezondheidszorg in de regio. De vader werd maandenlang van de ene arts naar de ander gestuurd in Al Hoceima en Nador. Elke arts vertelde hem iets anders over zijn kind. De vader is ook geweest naar de publieke ziekenhuizen die hem niet konden helpen. Hij vroeg hen om zijn kind door te verwijzen naar het ziekenhuis van Fez dat wel uitgerust is met deftige apparatuur, maar ze hebben geweigerd.

De vader heeft uiteindelijk een deel van zijn vee verkocht en met de hulp van een kennis afgereisd naar Rabat waar hij op eigen kosten een privé kliniek bezocht. De kliniek vertelde de vader dat al die maanden die hij verspilde in Arif de situatie van zijn kind hebben verergerd. Het kind kreeg eindelijk de juiste medicatie en de vader vertelde ons dat de toestand van zijn kind gelukkig vooruit gaat.

In 2016 braken protesten uit in Arif na de dood van de visverkoper Mohsine Fikri in Al Hoceima. De protesten ontketenden de Riffijnse volksbeweging die een basaal eisenpakket opstelde. Een van de eisen was een deftig gezondheidszorg in de regio die heel veel kankerpatiënten telt.

De eisen van de Riffijnen werden beantwoord met buitensporig geweld dat minstens een betoger het leven heeft gekost. Honderden burgers werden opgepakt en/of gemarteld. De leiders van de protestbeweging zitten nog steeds vast.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.