‘Fouad El-Himma is terug en Mohamed 6 is nog steeds afwezig’

De Franse nieuwssite Afrique Intelligence, dat dicht bij de Franse inlichtingendienst staat, publiceerde afgelopen donderdag enkele gegevens over de problemen waarmee het Marokkaanse regime kampt in een artikel getiteld ‘Fouad El-Himma is terug en Mohamed 6 is nog steeds afwezig’.

De website, die beheerd wordt door Pierre Gastineau en deel uitmaakt van de groep Indigo Publications, zegt dat de Marokkaanse koning zo afwezig is geworden dat hij sinds het begin van dit jaar meer dan 100 dagen buiten Marokko heeft doorgebracht. De bron voegt eraan toe dat niemand precies weet hoe vaak Mohamed 6 tussen Rabat en zijn kasteel in het Franse Betz gereisd heeft.

Volgens de Franse mediabron is het zelfs voor zijn machtigste adviseurs moeilijk geworden om hem te bereiken, waaronder Taieb Fassi Fihri. Ook Mohamed Yassin El Mansouri, het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst kan de Marokkaanse vorst nauwelijks bereiken en zou volgens dezelfde bron tijdens privé bijeenkomsten klagen over het feit dat de koning zijn aantekeningen niet leest.

Zelfs de familieleden van Mohamed 6 zouden hem moeilijk bereiken, behalve zijn zus Mariam die een speciale status geniet bij hem.

De site die gespecialiseerd is in veiligheid, diplomatieke en militaire kwesties, voegt eraan toe dat de problemen van de echtscheiding met Salma Bennani de koning nog meer hebben afgeleid van zijn taken. En dat Al Himma altijd de enige link was tussen de koning en Marokko.

Volgens de bronnen van Afrique Intelligence heeft Fouad Ali El Himma de afwezigheid van de koning niet kunnen compenseren, wat een duidelijk effect had op het functioneren van ”le Cabinet royal’ / ‘koninklijk kabinet’.

De nieuwssite zegt dat nadat het nieuws over de ziekte van Al Himma uitlekte, het paleis een campagne van achter de schermen voerde. Het manifesteerde in de verschijning van Al Himma, na lange afwezigheid, in het bijzijn van Mohamed 6 op 2 oktober. De laatste verschijning van Al Himma was op 6 juni.
Over de gezondheid van de machtige adviseur van Mohamed 6 zegt de bron dat Fouad Ali El Himma een operatie onderging afgelopen zomer en dat hij nu begint te herstellen.

Over de regering meldt de website dat Aziz Akhannouch de werkelijke sterke man is in de regering en dat Othmani over hem klaagt. Saadeddine Othmani zou de periodes waarin Akhannouch zwak was niet hebben benut om de macht naar zich toe te trekken. Het gaat om de boycot die Akhnouch hard heeft getroffen, evenals de sterke vriendschap tussen zijn vrouw en de ex-vrouw van Mohamed 6.

Over de regering zelf lezen wij dat het zeer langzaam te werk gaat en dat alle beslissingen moeten worden voorgelegd aan de koning, ondanks de vele dringende zaken. ”De spanningen en woede die volgden nadat de Marokkaanse marine een studente doodschoot kan de volksbeweging doen herleven op de straten”, zegt Afrique Intelligence die eraan toe voegt: ”Om nog maar te zwijgen over de groeiende demonstraties over het verkoop van publieke gronden, het gebrek aan drinkwater, het gebrek aan medische zorg, etc..”.

 

(Dit bericht is vertaald door Arif News, de Arabische vertaling van de Marokkaanse journalist Said Salmi is hiervoor gebruikt.)

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.