‘Frankrijk betaalt Marokko om migranten tegen te houden’

De organisatie ”groupe antiraciste de défense et d’accompagnement des étrangers et migrants” (GADEM) heeft een rapport uitgebracht over de gedwongen verplaatsing van sub-Saharaanse migranten uit de kustgebieden naar het zuiden van Marokko.

Het rapport heeft het over ruim 6.500 Afrikaanse migranten die tussen juli en september gearresteerd en ontheemd raakten. De arrestaties vinden volgens de organisatie plaats buiten het wettelijke kader. De migranten krijgen volgens de organisatie geen arrestatiebevel of een ander officieel document te zien waaruit blijkt dat de operaties van de Marokkaanse veiligheidsdiensten deel uitmaken van een gerechtelijk onderzoek.

GADEM zegt dat de operaties van de Marokkaanse veiligheidsdiensten ”aangemerkt kunnen worden als discriminerend, omdat ze zich alleen richten op zwarte niet-Marokkanen ongeacht hun juridische situatie”. Het rapport meldde gevallen van arrestatie en gedwongen verplaatsing van asielzoekers die geregistreerd zijn door het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR), Afrikanen met een geldige visum en migranten die door Marokko zijn geregulariseerd.

Het rapport bevat ook verschrikkelijke verhalen van slachtoffers van de operaties van de Marokkaanse veiligheidsdiensten. Een getuige, een migrant uit Guinee, zei dat hij achtervolgt werd door een Marokkaanse agent. De agent vertelde hem en andere migranten dat hij ze geen pijn wilde doen en dat het Frankrijk is die Marokko betaalt om de migranten tegen te houden”.

Een Ivoriaanse zwangere vrouw had minder geluk, zij vertelt: De politie viel de haven van Tanger aan. Zij sloegen ons […] en ik raakte gewond in de arm. Zij trokken mij aan mijn haar en zeiden: ”Wij gaan niet naar je luisteren hoer! Ben je zwanger? Alle mannen van de haven kunnen de vader van je baby zijn. Je komt in andere landen om AIDS en ziektes van negers te verspreiden.” De vrouw zegt dat ze mishandeld en vernederd werd door de agenten. ”Een agent spuugde op mij en zei ”qawdo” (Fuck off).

 

Lees een uitgebreid verslag hierover in het Frans.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.