Frankrijk hielp Al-Sisi Egyptische burgers te bombarderen

Egypte heeft inlichtingen van het Franse leger gebruikt om burgers die van smokkel worden verdacht aan te vallen en te doden. Dit staat in een rapport van de onderzoekswebsite Disclose op basis van gelekte documenten.

Franse oppositie riep onmiddellijk op tot het instellen van een parlementaire commissie om de beweringen te onderzoeken. Minister van Defensie, Florence Parly, beval haar eigen onderzoek na de publicatie van het rapport op zondag.

“Sirli”, de naam van de missie tussen de twee landen, was bedoeld om informatie te verstrekken over veiligheidsdreigingen langs de grens van Egypte met Libië, zei Disclose.

De missie bestond uit het doorzoeken van de Westelijke Woestijn om mogelijke terroristische dreigingen uit Libië te vinden”, met behulp van een licht vliegtuig dat is ontworpen voor bewaking en verkenning, aldus het rapport.

Maar heel snel begrepen de Franse leden van het team dat de informatie die aan de Egyptenaren wordt geleverd gebruikt wordt om vermoedelijke smokkelaars te doden.

Franse militaire staf stelde hun superieuren regelmatig op de hoogte van misbruik van de informatie, staat te lezen in het rapport dat gebaseerd is op honderden geheime documenten over de operatie.

Volgens die documenten was het Franse leger tussen 2016 en 2018 betrokken bij ten minste 19 luchtaanvallen op burgers.

Het zal niet de eerste keer zijn dat Frankrijk dictators in Noord-Afrika helpt om burgers te bombarderen. In 1958 en 1959 nam Frankrijk deel aan de Marokkaanse massamoord op de Riffijnen.

Marokko en Egypte zijn belangrijke klanten voor de Franse wapenindustrie. Daarnaast verdienen Franse bedrijven miljarden euro’s aan deals die zij krijgen van de Noord-Afrikaanse dictators. Zo leverde het TGV-project in het Allawitisch koninkrijk de Franse bedrijven meer dan twee miljard euro op. In ruil hiervoor krijgen de dictators steun van Parijs.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.