Frankrijk leent Marokko 1.2 miljard dirham

Foto: Hespress

Het Franse ontwikkelingsagentschap (AFD) heeft  het Marokkaanse Vinia, een dochteronderneming van de CDG, 1.2 miljard dirham (+/- 110 miljoen euro) geleend om kleine en middelgrote bedrijven te stimuleren, aldus Hespress.

De ondertekening van de lening werd bijgewoond door Jean-François Girault, de Franse ambassadeur in Marokko, Rémy Rioux, de chief executive officer van het AFD en Mohamed Ali Bensouda, de directeur van Vinia.

De Franse lening gaat gepaard met een donatie van 500 duizend euro aan Vinia om haar operationele capaciteiten te versterken. Het AFD, Agence française de développement, is een openbare financiële instelling die het door de Franse regering vastgestelde beleid uitvoert.

De taak van het Marokkaanse bedrijf Vinia is om de Marokkaanse ondernemingen te helpen makkelijker aan financieringen te komen, in samenwerking met de banken waarmee het bedrijf een contract mee heeft.

Vinia is eigendom van het Marokkaanse staatsbedrijf ”Caisse de dépot et de gestion” (CDG). De laatste komt vaak in het nieuws door verduisteringen van geld waardoor het bedrijf met geldproblemen kampt. Bij de Riffijnen is dit bedrijf vooral bekend door het Bades schandaal waarbij tientallen appartementseigenaren werden opgelicht.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.