Front Line Defenders uit haar zorgen over de arrestatie van activisten in Nador

Front Line Defenders heeft deze week aandacht besteedt aan de arrestatie van mensenrechtenactivisten door het Marokkaanse regime. De organisatie, die zich bezig houdt met de bescherming van mensenrechtenactivisten, noemde namen van drie activisten die sinds de lockdown zijn gearresteerd, twee hiervan komen uit Nador.

Front Line Defenders zegt dat de detentie van de mensenrechtenactivisten een zorgwekkend patroon is en vreest dat het geformaliseerd wordt als het wetsvoorstel nr. 22-20 aangenomen wordt.

De namen die Front Line Defenders noemde zijn:
Abdel Fattah Bouchikhi, lid van een mensenrechtenorganisatie en een blogger, hij houdt zich vooral bezig met corruptiezaken.

Omar Naji, een mensenrechtenverdediger die zich bezighoudt met vluchtelingen- en immigratiekwesties en bekleedt de functie van vice-president is van de mensenrechtenorganisatie AMDH in Nador. Omar Naji werd opgepakt na een facebookbericht over politieagenten die groente en fruit van straatverkopers in beslag neemt om het te overhandigen aan een tehuis. (lees er meer over)

Siham El Makrini, mensenrechtenactivist en actief binnen de Riffijnse volksbeweging. Op 5 mei 2020 werd de Riffijnse thuis gearresteerd door een groep Marokkaanse agenten in burger. Ze werd meegenomen naar het politiebureau en bijna twee uur lang ondervraagd zonder de aanweizgheid van een advocaat. Siham werd opgepakt na een facebookbericht waarin ze opriep de economische situatie van de leraren te verbeteren. De Riffijnse werd beschuldigd van opruiing!

Op 17 mei 2020 werd het huis van Siham El Makrini overvallen en vernield door onbekende personen. Siham zegt dat de aanval het resultaat is van haar activisme. De vrouwelijke mensenrechtenverdediger is eerder lastig gevallen door het regime. In 2018 werd Siham El Makrini fysiek aangevallen door een groep politieagenten, de aanval resulteerde in onder meer een fractuur in haar arm.

Het is geen toeval dat twee van de activisten genoemd door Front Line Defenders uit Nador komen. Het zijn ook niet de enige twee activisten die in Nador zijn opgepakt. Zo werd de activist Abdelhak Douai opgepakt en veroordeeld tot drie maanden gevangenis voor ‘het verspreiden van vals nieuws op Facebook’. Abdelhak is een felle criticus van de Marokkaanse discriminatie en repressie in Arif.

De Riffijnse activisten waarschuwen dat Marokko de coronacrisis en de lockdwon wil gebruiken om vooral de activisten in Nador op te pakken. Voor de coronacrisis arresteerde Marokko voornamelijk activisten in de provincie Al Hoceima en waren de activisten in Nador relatief veilig. De laatsten werden wel bedreigd door de Marokkaanse agenten dat ‘hun tijd nog wel zou komen’.

Marokko noemt de Riffijnse volksbeweging ‘de gebeurtenissen in Al Hoceima’. Het regime was daarom voorzichtig met het arresteren van activisten in andere Riffijnse provincies voor zaken die te maken hebben met de Riffijnse volksbeweging.