Gabonese diplomaat schrijft boek over Amazigh koning Massinissa

De Gabonese schrijver Auguste Ngomo heeft enkele maanden geleden de historische roman ‘Massinissa, la légende berbère’ (Massinissa, de Amazigh legende) gepubliceerd in Frankrijk. Dankzij de inspanningen van Mohand Arkat uit Tizi Ouzou is het boek sinds enkele dagen ook verkrijgbaar in Algerije.

De keuze van Auguste Ngomo om dit boek over Massinissa te produceren is verre van toevallig, schrijft l’expression dz, die het volgende aan toe voegt: ‘De schrijver legde in dit verband uit: “We moeten het erkennen, de Amazigh koning Massinissa, veranderde de geschiedenis van Rome en die van heel Europa. Als hij niet de kant van Rome maar van Carthago had gekozen, zou er geen Julius Caesar zijn geweest, geen Constantinopel, geen Cleopatra, geen Caligula en Marcus Antonius, geen invasies van de barbaren ….’

Over het gebruik van het woord legende in de titel zegt de schrijver dat de term werd gekozen om te laten zien in hoeverre een Afrikaanse man die echt bestond, Massinissa, door zijn verdienstelijke daden een hoogtepunt bereikte in de eeuwige herinnering van Afrikanen.’Massinissa is niet langer een simpele historisch feit, een eenvoudig verhaal, maar Massinissa betrad een groter, meer eeuwig domein, dat van de ”Legend of great men”’, voegde Auguste Ngomo eraan toe.

Auguste Ngomo werd in 1970 geboren in Bitam, een kleine stad in het noorden van Gabon. Hij studeerde af aan de universiteiten van Angers en Nantes in Frankrijk. Na een professionele carrière van 22 jaar in de privésector in Frankrijk en Gabon, werkt hij momenteel als diplomaat voor de Afrikaanse Unie als vertegenwoordiger van de organisatie in de regio Zuidelijk Afrika.

Lees ook: ArifNews bemachtigt een 2.150 jaar oude munt van koning Massinissa! Wie is hij?

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.