Gabonezen protesteren tegen de Marokkaanse koning

Op het eerste gezichten lijken de vlaggen op de foto op die van Tamazgha (Noord Afrika), maar het gaat hier om de vlag van het Afrikaanse land Gabon.

Op 27 december 2018 ging een groep Gabonezen in de Franse hoofdstad Parijs de straat op om te protesteren tegen de steun van de Allawiet Mohamed 6 en Frankrijk aan de Gabonese president Ali Bongo. De betogers steunden ook de strijd van de Westelijke Sahara tegen de Allawieten.

De betogers verweten het Marokkaanse regime van het voorbereiden van een coup. De bemoeienis van het Marokkaanse regime is, volgens de betogers, in opdracht van Frankrijk dat haar Afrikaanse beleid ”uitbesteed heeft aan landen als Marokko”, aldus een van de betogers in Parijs. De Gabonezen zeggen ook dat het Marokkaanse regime Gabon wil veranderen in een maffia-staat waar zij en de Fransen hun geld kunnen witwassen.

Ali Bongo kreeg in november een beroerte en kwakkelt sindsdien met zijn gezondheid. Hij verblijft sinds november in Marokko voor medische behandeling. Op Oudjaarsdag sprak de 59-jarige president een boodschap uit aan de bevolking, waarin hij zei dat hij zich prima voelde.
“Wij weten dat hij niet langer de fysieke en morele capaciteiten heeft om ons land te besturen, naast het gebrek aan legitimiteit waar hij al aan leed. Hij wordt echter beschermd door Mohammed VI en al zijn entourage om aan de macht te blijven en de grondwet niet te respecteren. Dit is wat ons ertoe brengt om druk uit te oefenen op Marokko en de Franse publieke opinie over de machiavellistische rol die de Marokkaanse koning speelt in Gabon”, aldus de Gabonese activist Marceau Malekou die aanwezig was bij het protest in Parijs.

Gisteren werd een mislukte militaire coup gepleegd in Gabon, die kort daarna veroordeeld werd door Frankrijk.

Gabon is een olierijke land in het westen van Afrika. Het land is sinds 1967 in de greep van de familie Bongo. Omar Bongo werd in 1967 president van het land en maakte hier een jaar later een eenpartijstaat van. Omar overleed in 2009 en werd opgevolgd door zijn zoon Ali Bongo, die sindsdien aan de macht is. Zijn herverkiezing in 2016 werd ontsierd door protesten en fraude.