Gedetineerden Riffijnse volksbeweging worden bedreigd

Mohamed Benari, gedetineerde van de Riffijnse volksbeweging in de gevangenis in Taza, heeft gemeld dat de
gevangenisdirectie de achtergebleven gedetineerden bedreigen met strafverhoging. ArifNews sprak met een
familielid van Mohamed, vanwege veiligheidsredenen zullen wij zijn naam niet noemen.

Mohamed Benari is 23 jaar oud en komt uit Ait Bouayach. Mohamed is de oudste zoon in zijn gezin en was daarmee de kostwinner thuis, totdat hij op 13 augustus 2017 werd opgepakt.

Op 13 augustus werd Mohamed gebeld door zijn vader met het verzoek naar hem in Boukidaan te komen. Onderweg daar naartoe werd hij opgepakt in Imzouren, omdat er op die dag een massademonstratie was. Mohamed was vlak daarvoor opgenomen in het ziekenhuis voor maagklachten.

Zijn familie wist gedurende heel de nacht niks over zijn lot. De volgende dag gingen zij hem zoeken, in het politiebureau van Imzouren werd zijn arrestatie bevestigd. De smeekbedes van de familie om hem vrij te laten werden niet gehoord. De familie bracht Mohamed zijn medicijnen die hij nodig had, maar die werden geweigerd.

Na vijf zittingen werd Mohamed Benali veroordeeld tot 30 maanden celstraf. Na zes maanden gevangenis in Alhoceima werd hij verplaatst naar Taza. Mohamed moet sindsdien een kleine cel delen met 30 medegedetineerden, waarvan de meesten criminelen zijn. Mohamed heeft drie tegels de ruimte gekregen, op deze drie tegels moet hij slapen en zijn dag doorbrengen.

De Riffijn slaapt ook op de grond, samen met vele andere gedetineerden. In de winter heeft hij het koud, in de zomer juist warmer. Naast het gebrek aan warm water zorgen deze omstandigheden ervoor dat de gedetineerden sneller ziek worden. Dan begint een andere lijdensweg, de zieke gedetineerden moeten lange periodes wachten om eindelijk de arts te mogen zien, als hun verzoek überhaupt goedgekeurd wordt.

Mohamed Benari werd benaderd door de gevangenisdirectie om een gratieverzoek te ondertekenen. De Riffijn weigerde dat te doen en vertelde de ambtenaren dat hij onschuldig is en dat hij niks misdaan heeft om gratie te vragen. De pogingen om hem over te halen bleven aan de gang, zelfs de directeur probeerde hem over te halen. Mohamed en drie anderen bleven echter volhouden aan het standpunt, waardoor zij niet in aanmerking kwamen voor de vrijlating de dag voor het offerfeest.

In de gevangenis van Taza waren er 41 activisten van de Riffijnse volksbeweging. Een dag voor het offerfeest kwamen 37 hiervan in aanmerking voor koninklijk gratie. De vier overgeblevenen hebben het extra moeilijk gekregen na de vrijlating van de 37 activisten. Behalve dat zij afscheid moesten nemen van vrienden, hielpen de gedetineerden elkaar ook zowel mentaal als financieel. De problemen voor de vier blijven echter niet hierbij. De cipiers treden hard op tegen hen en zij hebben te horen gekregen dat er binnenkort een commissie naar de gevangenis komt en dat hun straf verhoogd zal worden. ”Dit allemaal omdat zij weigerden een gratieverzoek in te dienen”, aldus het familielid.

De familie van de gedetineerde zegt dat de vier het moeilijk hebben en dat zowel zij als hun families bang zijn dat hun straf wordt verhoogd, ”al is het normaal gesproken onmogelijk omdat hij al berecht is in hoger beroep”. Het familielid zegt ook dat zij grote moeite hebben om maandelijks 150 euro bij elkaar te brengen. Deze familie wordt sinds kort financieel bijgestaan door ”Stichting Ontwikkeling Rif”, waardoor zij hun uitgaven gedeeltelijk kunnen dekken.

De reis naar Taza is duur, daarom gaan zij niet wekelijks. Zij mogen geen spullen van buiten de gevangenis meebrengen, de boodschappen moeten ze halen van de gevangeniswinkel. Het familielid en vele anderen klagen dat de prijzen hoog zijn en dat vele spullen die zij kopen uiteindelijk ”verdwijnen” en de gedetineerden nooit bereiken. Mohamed zegt bereid te zijn zijn gevangenisstraf uit te zitten omdat hij in zijn onschuld gelooft. Hij wil geen gratie. Hij vraagt wel om de basisrechten die voor de gedetineerden gelden te respecteren.

Toen Mohamed Benari aan de drie andere activisten vertelde dat er een website in Nederland zijn verhaal gaat vertellen. Hebben de andere drie gevraagd gevraagd of het ook mogelijk was om hun verhaal te vertellen. Een van deze activisten belde persoonlijk naar het familielid van Mohamed waarmee wij in contact staan, met het verzoek om ook zijn verhaal te vertellen en dat zij erg lijden.

Gisteren werd ook bekend dat een andere gedetineerde van de Riffijnse volksbeweging, Hassan Barba, gemarteld werd door een cipier in de Ras Lma gevangenis in Fes. De vrijgelaten activist Tarik Mouhim vertelde gisteren in een live stream over zijn leven in de gevangenis, hij vertelde in details hoe hij gefolterd werd door zowel de politie (bij zijn arrestatie) als de cipiers in de gevangenis. Tarik Mouhim vertelde dat hij met rust werd gelaten door de cipiers, toen hij zijn verhaal naar buiten bracht en de media bereikte.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.