Geen subsidie voor Moslimexecutieve vanwege Marokkaanse spionnen

Foto uit het archief


De Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) geeft een subsidie van ruim 600.000 euro voor de Moslimexecutieve voorlopig niet vrij. Dat heeft hij vanmiddag in de Kamer van volksvertegenwoordigers geantwoord op vragen van Koen Metsu (CD&V) en Philippe Pivin (MR).

Van Quickenborne kreeg vandaag tijdens het vragenuurtje in de Kamer vragen over de aanhoudende problemen bij de Moslimexecutieve. De officiële vertegenwoordiging van de islamitische godsdienst in België moet zich van Van Quickenborne onttrekken aan invloed uit Marokko en Turkije om aanspraak te blijven maken op subsidies.

Uit documenten die Het Laatste Nieuws eerder deze week in handen kreeg blijkt echter dat spionnen van Rabat en Ankara nog steeds invloed hebben. Eerder was er ook al een ophefmakende reportage van het VRT-magazine Pano over het functioneren van het orgaan.

Het Executief van de Moslims van België, zoals het orgaan officieel heet, diende vorige week een subsidieaanvraag in bij Van Quickenborne. Volgens de Belgische media gaat om een bedrag van 639.000 euro.

In Nederland zijn de Marokkaanse spionnen ook actief binnen bepaalde moskeeën. Het onderwerp krijgt echter niet de nodige aandacht. Anders dan Frankrijk en België die de Marokkaanse controle over moskeeën bestrijden, kiest Nederland ervoor om te zwijgen over de Marokkaanse inlichtingendiensten die actief zijn in de Nederlandse moskeeën.

Lees ook:

Marokko wil islamitische instellingen in Frankrijk controleren, spionnen ontmaskerd

Negatief advies voor Grote Moskee: “Marokkaanse spionnen in het bestuur, Moslimexecutieve moet orde op zaken stellen”

‘Moskee’ Al Kabir in dienst van het Marokkaanse regime

Verschillende Amsterdamse moskeeën betuigen dank en loyaliteit aan de Marokkaanse koning

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.