Gestrande Spanjaarden in Marokko mogen naar huis!

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd nieuwe vluchten te organiseren om gestrande Spanjaarden in Marokko te repatriëren. De vluchten staan geprogrammeerd voor volgende week.

Het regimegezinde Hespress zegt dat het gaat om 200 gestrande Spaanse toeristen. 9.500 Spanjaarden waren eerder al gerepatrieerd: 4.500 Spaanse toeristen via de grensovergang met Ceuta, 600 Spaanse toeristen via de grensovergang met Melilla en 4.400 Spaanse toeristen via repatriëringsvluchten.

De ambassade van de Verenigde Staten heeft een nieuwe vlucht aangekondigd om de gestrande Amerikanen in Marokko te repatriëren. De vlucht is gepland voor 1 mei en het vliegtuig zal via London naar de VS vliegen.

Ondertussen werkt Marokko repatriëringsvluchten naar Nederland tegen. Rabat weigert ook gestrande Marokkanen in het buitenland te repatriëren, evenals de overledenen.

In Ceuta heeft de autonome regering gezegd dat het maandelijks 500.000 euro uitgeeft aan drie opvangcentra voor minderjarige Marokkanen zonder papieren en de gestrande Marokkaanse burgers in de stad. Ceuta vraagt de centrale regering in Madrid om financiële hulp en waarschuwt dat de opvangcentra overbevolkt zijn. De autonome regering van Melilla had eerder Marokko opgeroepen om de gestrande Marokkanen in de stad te repatriëren. De gestrande Marokkanen in zowel Melilla en Ceuta willen heel graag naar huis en hebben meerdere video’s opgenomen waarin zij de Allawiet Mohamed VI smeken om ze te repatriëren.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.