Gevangenisdirectie beschuldigt Omerani van leugens

De directie van de gevangenis Oukkacha kwam gisterenavond met een verklaring naar buiten waarin het reageert op wat Chafik Omerani in zijn live streams zei.

In de verklaring, die verspreid is door staat gecontroleerde media, is te lezen dat Chafik Omerani geen 33 kg is afgevallen ‘maar slechts’ 19 kg.

De verklaring beschuldigt de ex-gewetensgevangene ook van leugens: ‘Hij werd niet in een cel met 22 gedetineerden geplaatst maar in een cel met 5 gedetineerden. Nadat hij de directie inlichtte over zijn hongerstaking is hij overgebracht naar eenpersoon cel’, schrijft de directie.

De gevangenisdirectie zegt ook dat Omerani liegt over de bewering dat hij geen honing mocht kopen (wordt vermengd met water in plaats van suiker). ‘Op twee april kreeg hij twee flessen honing van de Amerikaanse consul‘, voegt de directie aan toe. De verklaring zegt ook dat Omerani honing en olijvenolie kocht bij de gevangeniskantine.

De directie zegt ook dat Chafik Omerani op twee mei overgebracht werd naar het ziekenhuis en daar een salade heeft geconsumeerd.

De verklaring concludeert daarom het volgende: ‘Op basis van deze verduidelijkingen wordt apert dat de eerder genoemde ex-gevangene dit gewicht niet zou hebben kunnen behouden gedurende de periode waarin hij beweerde in hongerstaking te zijn gegaan, ware het niet dat hij hoge voedings- en energiewaarde consumeerde’. Eraan toevoegend dat ‘dit bijkomend bewijs is dat zijn vermeende hongerstaking geen significante invloed had op zijn gezondheid, in tegenstelling tot wat hij probeert te promoten om de publieke opinie te misleiden’.

Op sociale media is er met veel sarcasme gereageerd op de verklaring van de gevangenisdirectie die door sommigen vergeleken werd met een hotelrekening. Anderen maken grappen over de bijzondere Amerikaanse honing en de salade die genoeg waren om een gevangene drie maanden lang te voeden. Weer anderen die grapten dat ze bijna waren voorgelogen door hun ogen maar nu de waarheid weten dankzij de verklaring van de gevangenis.

Opvallend is dat Chafik Omerani niet werd bedreigd met een nieuwe rechtszaak betreft het ‘beschadigen van de mensenrechtenimago van Marokko’ zoals het geval was met Maati Monjib twee maanden geleden. Velen vermoeden dat de Amerikaanse nationaliteit van Omerani het verschil maakt, vooral nu Mohamed 6 alles probeert om Biden over te halen de erkenning van de annexatie van de Westelijke Sahara door de Allawieten niet terug te trekken.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.