Gewonde bloedt dood voor ingang gesloten ‘ziekenpost’ in Al Hoceima

Een gewonde man bloedde gisteren dood, omdat de ziekenpost in Ikaouen, provincie Al Hoceima, gesloten was.

Het slachtoffer, een ober, viel tijdens zijn werk en raakte daarbij gewond door een glasscherf. Hij werd gebracht naar de ziekenpost die gesloten bleek te zijn.

Lokale bronnen melden dat de man bijna een half uur lag te bloeden voor de ingang van de ziekenpost. Een ambulance arriveerde om hem te brengen naar het ziekenhuis in de provincie Taounate. Maar het was al te laat en het slachtoffer overleed onderweg.

De ziekenpost in Ikaouen heeft al vijf jaar geen arts sinds de verplaatsing van de enige arts naar een ander gebied. Het ministerie van Volksgezondheid heeft sindsdien geen nieuwe arts aangesteld ondanks een schriftelijke vraag die de minister daarover kreeg.

De desastreuze zorg in de regio was een van de redenen waarom de inwoners massaal de straat opgingen in 2016 en 2017. De Marokkaanse staat reageerde met de intensivering van de militarisering en repressie in het gebied. Duizenden burgers werden slachtoffer van geweld, honderden werden opgepakt en gemarteld, vele duizenden ontvluchtten het gebied naar Europa. Vijf jaar later zitten nog steeds Riffijnse activisten vast voor hun deelname aan die protesten.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.