Giftige staatkwallen gesignaleerd voor de kust van Arif en Spanje (video)

Gisteren werd op Riffijnse pagina’s een video verspreid met de waarschuwing uit te kijken voor de ‘Carabela portuguesa’ (Portugees oorlogsschip), een giftige staatkwal wiens gif veel pijn veroorzaakt.

Het Portugees oorlogsschip werd ook voor de kust van Spanje gespot. In Cadiz zijn er al verschillende stranden met gele vlaggen die waarschuwen voor de voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen in de aanwezigheid van deze giftige kwalachtige organismen. In het strand van La Victoria in Cadiz hebben de reddingswerkers hulp geboden aan drie personen nadat ze beten leden van het Portugees oorlogsschip, aldus verschillende Spaanse media waaronder Elmira.

Twee maanden geleden werd het Portugees oorlogsschip gespot voor de kust van Mallorca en andere eilanden van de Balearen, meldde Algemeen Dagblad.

Het Portugees oorlogsschip, wetenschappelijke naam Physalia physalis, is geen echte kwal, maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. De naam is afkomstig van ontdekkingsreizigers uit de 16e eeuw. Portugal was toen een grote zeemacht en de Portugese kraken (oorlogsschepen) boezemden iedereen angst in, net als dit zeewezen.

Het Portugees oorlogsschip wordt vaak ten onrechte als kwal aangeduid. Dit kan tot een verkeerde behandeling van de beten leiden, aangezien het gif van poliepen van een andere samenstelling is dan dat van een schijfkwal. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, en eventueel koorts, een shock, en ademhalingsproblemen.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.