Golf van solidariteit met journalist Ignacio Cembrero na aanklacht door Marokko

Marokko heeft een aanklacht ingediend tegen de Spaanse journalist Ignacio Cembrero wegens “laster” nadat hij Rabat ervan had beschuldigd zijn telefoon te hebben gehackt met de Israëlische Pegasus-spyware.

Cembrero’s telefoon was een van de 10.000 Pegasus-spionagedoelen volgens een uitgebreid onderzoek door een consortium van internationale media, op basis van gegevens verkregen door de organisaties Forbidden Stories en Amnesty International.

Verschillende verenigingen van journalisten, waaronder Reporters Zonder Grenzen, hebben hun steun betuigd aan de Spaanse journalist.

Ignacio Cembrero twitterde dat hij veel steunberichten kreeg maar geen solidariteit kreeg van de ‘socialistische’ partij PSOE van premier Pedro Sanchez. De laatste werd zelf ook bespioneerd door Pegasus en Spaanse media zeggen dat Marokko Sanchez chanteert met informatie verkregen met de Israëlische spyware.

De Spaanse journalist is niet de enige die Marokko beschuldigt van het hacken van zijn telefoon met Pegasus. De Riffijnse journalist Ali Lmrabet deelt ook dezelfde mening. Evenals de Sahrawi activist Mahjoub Mleiha uit België.

De Israëlische krant Haaretz heeft een lijst gepubliceerd van onder meer journalisten en activisten die bespioneerd werden door de Israëlische spyware Pegasus. Deze personen hebben een ding gemeen: ze waren allemaal kritisch op Mohamed 6 en zijn regime.

Lees ook:

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.