Gratie voor 60 Riffijnse politieke gevangenen

In het teken van het Suikerfeest dat vandaag wordt gevierd in Marokko heeft Mohamed VI gratie verleend aan 755 gevangenen, waarvan 107 politieke gevangenen die betrokken waren bij de protestbewegingen in Arif en Jerada.

Alle activisten van de protestbeweging in Jerada, 47 gevangenen, werden vrijgelaten, aldus meerdere bronnen waaronder Alyaoum24.

De overige 60 politieke gevangenen zijn de activisten die opgepakt zijn voor hun betrokkenheid bij de Riffijnse volksbeweging. Het regime weigert tot nu toe de lijst van de vrijgelaten Riffijnse activisten vrij te geven. Arif News heeft, dankzij de inzet van activisten uit Arif, een lijst kunnen maken, helaas is het tot nu toe nog niet compleet.

‘Schijngratie’

Opvallend is dat onder de vrijgelaten Riffijnen gevangenen bij zitten die nog maar 1 dag te gaan hadden om hun gevangenisstraf uit te zitten en vrij te komen zonder gratie. Zoals het geval met de burgerjournalist Jaouad Sabiri en Mohsin Athari die morgen zouden vrij komen na twee jaar te hebben vastgezeten. Jaouad werd veroordeeld voor zijn berichtgeving over de Riffijnse volksbeweging en Athari werd veroordeeld omdat hij Jaouad en twee andere burgerjournalisten onderdak gaf.

Emoties

Het meest emotionele moment van de avond was toen de Riffijnse politieke gevangene Anas El Khattabi thuis aankwam en de voeten van zijn moeder kuste en om vergiffenis vroeg voor het leed die zij meemaakte door zijn arrestatie. De video waarin dat te zien is wordt viraal gedeeld op social media.

Blijdschap bij families in Europa
De vrijlating van een deel van de Riffijnse politieke gevangenen zorgde voor blijdschap onder de Riffijnse gemeenschap in Europa. Voor de familieleden waren het zenuwslopende momenten omdat ze niet weten of hun dierbaren in aanmerking zijn gekomen voor de gratie of niet.

De families Iamrachen en Ahabad in Nederland zijn er een voorbeeld van. De eerste berichten meldden dat Elmortada Iamrachen vrij zou komen, het nieuws werd bevestigd door betrouwbare bronnen, advocate Asma Elouadie en vooraanstaande journalisten. Arif news nam contact op met de broer van Elmortada en die bevestigt echter dat hij niks weet over de vrijlating van zijn broer. Op zijn Facebookaccount vroeg hij ook de mensen geen geruchten te verspreiden. Tot nu toe is het nog niet bekend of Elmortada vrij komt of niet.

De zus van de twee politieke gevangenen Bilal en Rouchdi Ahabad wachtte tevergeefs op goed nieuws. Bilal is veroordeeld tot tien jaar celstraf, Rouchdi kreeg acht maanden celstraf nadat hij op zijn Facebook opriep om te betogen tegen de uitspraak van het hof van beroep in Casablanca tegen de prominente Riffijnse activisten waaronder zijn broer.

In België had de Riffijns-Belgische activist Musa Fathi meer geluk. Rond 04:00 postte hij een bericht op zijn Facebookaccount waarin hij zegt blij te zijn het nieuws te ontvangen dat zijn broertje vrij is.

Nasser Zefzafi niet vrij

Wat we nu zeker weten is dat de prominente Riffijnse activisten niet in aanmerking zijn gekomen voor de gratie. Activisten als Nasser Zefzafi (20 jaar celstraf), Nabil Ahamjik (20 jaar celstraf), Mohamed Jelloul (10 jaar), burgerjournalist El Asrihi (5 jaar celstraf) komen voorlopig niet vrij.

Strijdlustig
De vrijgekomen Riffijnse activisten leken allemaal even strijdlustig te zijn als voor de arrestaties en martelingen. Alle vrijgelaten activisten die wij hebben gevolgd op live streams en andere kanalen houden vast aan de legitimiteit van hun eisen en de vrijlating van alle Riffijnse politieke gevangenen! Nog geen uur na hun vrijlating scandeerden zij de leuzen van de Riffijnse volksbeweging, met name ”Leve Arif! En vervloekt is degenen die het verraadt” en ”liever de dood dan vernedering!” werden gescandeerd!

Hieronder een lijst van de Riffijnse activisten die hun vrijheid hebben herwonnen. Wij baseren de lijst op informatie van zeer betrouwbare bronnen, familieleden van de politieke gevangenen en/of live streams/foto’s waarop de activisten te zien zijn met hun familie en vrienden na hun vrijlating. (Wij zullen de lijst blijven updaten):

 1. Jaouad Sabiri
 2. Anas El Khattabi
 3. – Hossein Elghabzouri
 4. – Zoubeir Rabeai
 5. – Abdelkarim Achahbar
 6. Aziz El Idrissi (komt voor de tweede keer vrij nadat hij twee keer veroordeeld werd voor zijn betrokkenheid bij de Riffijnse volksbeweging)
 7. Ahmed Chaibi
 8. Hicham Aqarrouch (bekend onder de naam Hicham Amazigh)
 9. Mourad Ourahou (komt voor de tweede keer vrij nadat hij twee keer veroordeeld werd voor zijn betrokkenheid bij de Riffijnse volksbeweging)
 10. – Younes Fathi
 11. – Achik Azogagh
 12. – Mohamed Robio
 13. – Khalid El Darqaoui
 14. – Azeddine Hmamou. precies 1 jaar geleden, op 05 juni 2018, overleed de vader van Azeddine terwijl de laatste in de gevangenis was.
 15. – Abid Benyoussef
 16. Hakim Benaissa
 17. – Brahim Benaissa
 18. – Jamal Benaissa (alle drie broers van elkaar)
 19. – Karim Benayad
 20. – Faissal Lahit
 21. – Oualid Afkir
 22. – Samir El Hassani
 23. – Abdelbasset El Hoedaifi
 24. – Mohamed El Mahdali
 25. – Oussama El Aissati
 26. – Redouan Afassi
 27. – Mohamed Belfaqih
 28. – Amin Hammich
 29. – Mohamed Bouchaibi
 30. – Abdelhakim Kazam
 31. – Ali Safi
 32. – Mourad El Hammouti
 33. – Mohamed Benari
 34. – Abdelkarim El Messaoudi
 35. – Mohamed Belajdiri
 36. – Abdelhay Ahaddouch
 37. – Said El Maftouhi
 38. – Mohamed Benzian
 39. – Jaouad Benzian
 40. – Issam El Haddouchi
 41. – Anas Belhaj
 42. – Hicham El Daouairi
 43. – Mustafa Loukili
 44. – Hakim Chattioui
 45. – Mohamed Achahbar
 46. – Karim Azlaoui
 47. – Ouassim Benmoussa
 48. – Hamza Aqallae
 49. – Chahid El Abdouni
 50. – Soufian El Morabit
 51. – Hamza Benchaib
 52. – Hicham El Moussaoui

 

Anas El Khattabi omarmt zijn moeder

ArifNews eert burgerjournalist Jaouad Sabiri

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.