Grensoverschrijder Fouad Laroui op het feest van gastcurator Abdelkader Benali

© Marokkaanse staatspersbureau Maghreb Arabe Presse

In het Cobra museum is sinds kort de tentoonstelling ‘Het andere verhaal’ te bezichtigen. Een expositie over Marokkaans modernisme in de kunst. Dit zwaar gesponsorde project, samengesteld door Abdelkader Benali laat het werk zien van een grote groep kunstenaars uit Marokko en uit Nederland. Abdelkader Benali, die nauwelijks kritisch is over de mensenrechten en persvrijheid in Marokko, flirt zichtbaar en onzichtbaar met de Marokkaanse overheid.

Als gastcurator is Benali verantwoordelijk voor alle nevenactiviteiten en details die bij deze Marokkaanse expositie komen kijken. Benali heeft niet alleen de kunstenaars en hun werk geregeld, maar ook wie een bijdrage mag leveren aan zijn project, van couscous tot zitbank. Allemaal verzorgd door vrienden en goede relaties. Ook de gastenlijst van de openingsceremonie was in zijn handen.

De Marokkaanse zender deed twee weken geleden verslag van de aftrap van deze expo. We zien en horen naast de Marokkaanse ambassadeur, ook de ontslagen Uva docent en adviseur van de Marokkaanse koning Fouad Laroui wegens seksuele intimidatie praten over het belang van kunst en het slaan van bruggen.

Als fervente communicator op sociale media heeft Benali opvallend geen enkele post gedeeld over de aanwezigheid van de Marokkaanse officials en de besmette adviseur van de Marokkaanse koning . Het zijn vertegenwoordigers van onrecht. Hun aanwezigheid is een zwaar affront aan het adres van iedereen die vrijheid en veiligheid hoog in het vaandel hebben.

Intussen wordt zelfs in pro Makhzen kringen schande geroepen over de aanwezigheid van Laroui in het bijzijn van de Marokkaanse diplomaat.

Als organisator van de tentoonstelling heeft Benali in deze situatie wat uit te leggen. Vorig jaar zorgde hij voor ophef toen hij werd gedwongen zich terug te trekken als spreker bij de Dodenherdenking wegens antisemitische uitspraken.

Opiniestuk geschreven door Anir Amaqrane

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.