Grenzen Ceuta en Melilla gaan open, scheepvaart wordt hervat

Tijdens een bijeenkomst in Rabat hebben Pedro Sanchez en Mohamed 6 overeenstemming bereikt over de geleidelijke opening van de grenzen met Melilla en Ceuta. Ook de scheepvaart tussen de twee landen zal worden hervat. Reizigers en voertuigen kunnen weer gebruik maken van de ferrydiensten tussen de verschillende havens van beide landen.

De Spaanse premier Pedro Sanchez zei dit tijdens een persconferentie in Rabat. Sanchez benadrukte ook dat de Riffijnse steden Ceuta en Melilla Spaans zijn en dat het geen discussie nodig heeft.

De grenzen werden in maart 2020 gesloten. Door de ruzie tussen Rabat en Madrid bleven de grenzen sindsdien gesloten.

De sluiting verergerde de economische problemen in de regio, met name het gebied onder bestuur van Rabat. Vele families die in Ceuta en Melilla werkten raakten hun inkomstenbron kwijt. Gedurende de afgelopen twee jaar werden verschillende protesten georganiseerd voor de opening van de grenzen.

De sluiting van de grenzen heeft ook een onbekend aantal mensen het leven gekost. Personen die aan beide kanten van de grens vast kwamen te zitten probeerden illegaal over te steken. Arif News berichtte over twee gevallen (1,2). De media berichtten ook over de verkrachting van gestrande vrouwen in Melilla.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.