Groep ex-politieke gevangenen steekt de zee over naar Spanje

Aankomst migranten in Motril. Foto eigendom van EFE

Minstens vier voormalige politieke gevangenen van de Riffijnse volksbeweging zijn vanochtend aangekomen in Spanje. Ze maakten deel uit van de migranten waarnaar de Spaanse reddingsteams opzoek waren.

Volgens betrouwbare bronnen gaat het om Jamal Mona, Abdelali Houdoe, Mourad Ourahou en Mohsine Athari. Jamal Mona werd na zijn vrijlating weer vervolgd voor het dragen van de Riffijnse vlag. De Riffijn heeft daarvoor acht maanden gevangenisstraf gekregen van de rechtbank van eerste aanleg.

Gisteren waren de Spaanse reddingsteams opzoek naar drie Riffijnse migratieboten die de Spaanse autoriteiten contacteerden en om hulp vroegen. Na urenlang zoeken werd rond 03:00 vandaag bekend gemaakt dat de migranten zijn gered en dat ze naar de haven van Motril zijn gebracht.

Swiss Info schreef vorige week dat de migratie van Riffijnen naar Spanje in de tweede helft van 2020 weer op gang kwam. Volgens de nieuwssite, dat eigendom is van Swiss Broadcasting Corporation, zijn er in de tweede helft van 2020 zo’n 1.766 Riffijnse migranten aangekomen op de Spaanse stranden.

De overgrote meerderheid van deze migranten vertrok vanaf de kusten van de provincies Al Hoceima, Driouch en Nador. Ze werden bijna allemaal gered door de Spaanse reddingsdiensten. De piek van het aantal aankomsten werd in oktober 2020 geregistreerd met 332 migranten, waaronder drie complete gezinnen.

De Riffijnen ontvluchten vooral de Marokkaanse repressie en discriminatie die toegenomen zijn na het neerslaan van de Riffijnse volksbeweging.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.