Guy Verhofstadt blokkeert debat over EU-Marokko deal

De leider van de liberale Alde-groep, Guy Verhofstadt, heeft het publiek een debat ontnomen over een controversiële handelsovereenkomst tussen de EU en Marokko, meldde EUobserver vandaag.

Het besluit betekent dat het Europees Parlement tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg de issue niet aan het grote publiek zal onthullen na een schandaal waarbij de betrokkene Europarlementariër, de Franse liberale Patricia Lalonde, ontslag nam als rapporteur nadat bekend werd dat zij lid was van een Marokkaanse lobbygroep.

Het debat over de veelbesproken handelsovereenkomst tussen de EU en Marokko werd afgelopen woensdag op de plenaire agenda gezet voor vandaag. Maar tijdens een vergadering van de leiders van de fracties op donderdag slaagde Verhofstadt erin om het van de agenda af te schrappen.

Marokko geeft jaarlijks een groot bedrag uit aan de lobby binnen het Europees Parlement. Tijdens verschillende bezoeken aan de parlementen in Brussel en Straatsburg constateerde Arif News constant de aanwezigheid van verschillende Marokkaanse groepen in de wandelgangen van deze twee belangrijke gebouwen. Verschillende Europarlementariër hebben Arif News laten weten dat de Marokkaanse lobby een van de sterkste is in de EU, sommigen zeggen zelfs dat het de sterkste lobby is.

Een Europarlementariër heeft tegen Arif News gezegd dat het Marokkaanse regime de visserijovereenkomst met de EU tekent in ruil voor politieke steun en dat Rabat totaal geen waarde hecht aan economische winst daarin. De Westelijke Sahara en Arif zijn twee punten die bovenaan staan op de agenda van de Marokkaanse lobby, aldus verschillende bronnen uit het Europarlement.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.