Haartez: Marokko bespioneert Riffijnse en Sahrawi activisten met Pegasus

Het Israëlisch dagblad Haartez heeft een lijst samengesteld van bevestigde gevallen van Pegasus-spyware.

Haartez zegt alleen namen te hebben gebruikt waarvan de besmetting van de telefoons werd bevestigd door Amnesty of Citizen Lab. Het dagblad zegt ook enkele namen te hebben gebruikt die bevestigd werden door officiële instanties zoals Franse inlichtingendiensten of particuliere bedrijven zoals Apple of WhatsApp.

In de lijst van het Israëlisch dagblad staat de naam van de Riffijnse advocaat Abdessadek El Bouchattaoui. El Bouchattaoui was een advocaat van de Riffijnse politieke gevangenen. Hij vluchtte naar Europa en kreeg asiel in Frankrijk waar hij nu woont en betrokken is bij een Riffijnse mensenrechtenorganisatie. Volgens Haartez wordt Marokko verdacht van de spionage.

Op de lijst van Haartez komen we ook namen tegen van twee Sahrawi activisten: Mahjoub Mleiha en Oubi Buchraya Bachir.

Marokko wordt ook ervan verdacht Claude Mangin te hebben bespioneerd. Zij is een Frans staatsburger wiens echtgenoot, Naama Asfari, in Marokko gevangen zit omdat hij pleitte voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara. Als onderdeel van Project Pegasus bleek dat ten minste twee van haar telefoons besmet waren.

Een andere Fransman op de lijst van Haaretz is Lénaïg Bredoux. Het Franse computerbeveiligingsbureau bevestigde de besmetting van de telefoon van de Franse onderzoeksjournalist en hoofdredacteur van Mediapart. ‘Bredoux was betrokken bij een verhaal over het hoofd van de Marokkaanse inlichtingendienst, een bekende NSO-klant’, schrijft Haaretz.

Het dagblad noemde ook de naam van Joseph Breham. Een Franse advocaat die betrokken is bij een rechtszaak tegen de Saoedische kroonprins Mohammed wegens beschuldigingen van marteling en onmenselijke behandeling in Jemen. ”Amnesty bevestigde dat zijn telefoon besmet was met Pegasus met dezelfde soort berichten die andere vermeende slachtoffers in Marokko ook ontvingen’, aldus Haaretz.

Op de lijst van Haaretz staan verder namen van twee Marokkaanse journalisten en een hoogleraar. Het gaat om onderzoeksjournalist Hicham Mansouri die Marokko in 2016 ontvluchtte en nu in Frankrijk woont. De tweede journalist is Omar Radi die veroordeeld is tot zes jaar gevangenisstraf. De hoogleraar is Maati Monjib. Hij werd eind 2020 gearresteerd en veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf. De hoogleraar en mensenrechtenactivist werd na een hongerstaking tijdelijk vrijgelaten.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.