Hamas en PLO veroordelen de samenwerking tussen Marokko en Israël

De Palestijnen hebben een overeenkomst die de basis legt voor veiligheidssamenwerking, het delen van inlichtingen en toekomstige wapenverkoop tussen Israël en Marokko krachtig veroordeeld.

Marokko en Israël hebben woensdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door de Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz, en de Marokkaanse staatssecretaris van Defensie, Abdellatif Loudiyi, in Rabat. De Allawieten hebben het ministerie van Defensie afgeschaft sinds de mislukte coups van 1971 en 1972.

Hamas veroordeelde “krachtig” de ondertekening van de militaire en veiligheidsovereenkomst tussen het Allawitisch koninkrijk en Israël en benadrukte dat deze stap “onder geen enkele voorwendsel kan worden gerechtvaardigd”.

De verklaring van de beweging stelde dat “de strategische belangen van onze Arabische natie, waarvan Marokko deel uitmaakt, niet kunnen worden bereikt door een alliantie met de vijand van de natie en de vijand van ons Palestijnse volk, die dagelijks misdaden en schendingen begaat tegen onze mensen, ons land en onze heiligdommen en tegen de volkeren van de regio.”

De verklaring voegde toe: “Marokko’s ontvangst van de zionistische oorlogsmisdadiger Benny Gantz, die altijd trots is geweest op het doden van Arabieren en Palestijnen, vrouwen en kinderen… is een grote zonde tegen ons Palestijnse volk en hun rechtvaardige zaak.”

Ook het Uitvoerend Comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) veroordeelde de ondertekening van de militaire en veiligheidsovereenkomst tussen het Allawitisch koninkrijk en Israël.

“We hoopten dat het Koninkrijk Marokko, voorzitter van het al-Quds-comité, deze gevaarlijke stap niet zou nemen in het licht van de racistische maatregelen van Israël tegen het Palestijnse volk”, staat in de verklaring.

De verklaring benadrukte dat ‘ Israëls uitbreiding van illegale nederzettingen, gedwongen verplaatsing van de inwoners van al-Quds, geleidelijke annexatie van Palestijnse gronden en het beschadigen van de Arabische en islamitische identiteit van al-Quds en zijn heiligdommen” redenen zijn waarom Marokko de overeenkomst niet had moeten ondertekenen.

‘Deze overeenkomst vormt een afwijking van wat is bepaald in de topconferenties van de Arabische Liga, de Arabische consensus en het Arabisch vredesinitiatief,’ merkte het Uitvoerend Comité van de PLO op, eraan toevoegend dat de overeenkomst ‘schadelijk is voor de veiligheid en de belangen van de Arabische naties.’

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.