Handelstekort Marokko groeit met 7.8%

Het tekort op de handelsbalans van Marokko nam met 7,8 procent toe in de eerste tien maanden van 2018, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, aldus Reuters.

De import steeg met 9.2 procent tot 393.3 miljard dirham (+/- 39 miljard euro). De grootste importproduct was energie, inclusief gas en olie, dat steeg met 19.7 procent naar 67.69 miljard dirham.

De export bedroeg 226.3 miljard dirham, een stijging van 10.3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De export van fosfaat en bijproducten kende de grootste groei met 14.6% en was goed voor inkomsten ter waarde van 42.2 miljard dirham.

De groeiende handelstekort had een negatief effect op de reserves van de Marokkaanse centrale bank aan buitenlandse valuta’s. De reserve kromp in de eerste tien maanden met 3.5 procent naar 223.3 miljard dirham. Volgens de gegevens van de centrale bank is dit bedrag genoeg om vijf maanden aan importbehoeften te dekken.

Overmakingen van Marokkanen in het buitenland daalde in de eerste tien maanden van dit jaar naar 55.3 miljard dirham. De diaspora is een belangrijke bron van harde valuta voor het Noord Afrikaanse land.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.