Handelstekort Marokko met 3.8% gegroeid!

Het handelstekort van Marokko is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen naar 49,13 miljard dirhams (+/- 4.7 miljard euro), dat is 3.8% meer dan het eerste kwartaal van vorig jaar.

De export daalde met 10.6% naar 68.21 miljard dirham, terwijl de import met 5.1% daalde tot 117.34 miljard dirham, aldus Financial Post.

De inkomsten uit reizen stegen met 2,3% tot 16,85 miljard dirham, maar de overmakingen van in het buitenland wonende Marokkanen daalden met 4,7% tot 14,53 miljard dirham en de buitenlandse directe investeringen daalden met 7,5% tot 4,23 miljard dirham.

Marokko, dat dit jaar een internationale obligatie plant, heeft deze maand gebruik gemaakt van een IMF-liquiditeitslijn van 3 miljard dollar. De lening is bedoeld om de betalingsbalans te financieren en een daling van de deviezenreserves te compenseren nadat het coronavirus de export, overmakingen van diaspora en het toerisme trof.

Het staatsplanningsbureau van Marokko heeft voorspeld dat de economie in het eerste kwartaal met 0,7% op jaarbasis zal groeien, maar in het tweede kwartaal met 6,8% op jaarbasis zal krimpen, aangezien de uitbraak van het coronavirus de binnenlandse vraag en de export schaadt.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.