Handelstekort Marokko toegenomen tot ruim 97 miljard dirham

Het handelstekort van Marokko is in de eerste helft van 2021 met 13% toegenomen tot 97,4 miljard dirham ($ 11 miljard), zei de toezichthouder voor deviezen gisteren.

De import steeg van januari tot juni met 19,5% tot 250,3 miljard dirham, terwijl de export van januari tot juni met 24% steeg tot 152,8 miljard dirham in vergelijking met het voorgaande jaar, aldus de toezichthouder in een maandelijks rapport.

De handelstekort betekent onder meer dat het Allawitische koninkrijk meer harde valuta uitgeeft dan het binnen brengt. Om de reserves harde valuta aan te vullen is Rabat gedwongen om onder andere leningen af te sluiten en obligaties uit te geven.

Het koninkrijk van Mohamed 6 rekent ook op ‘donaties‘ om aan harde valuta te komen. Om de ‘gulle donateurs’ tevreden te houden moet Rabat vaak terug betalen in andere vormen. Zo nam de Allawitische staat deel aan de Saoedische aanval op Jemen en verbrak het de banden met de Saoedische aartsvijand Iran. Ook de (seks)toeristen uit de ‘gulle’ Golfstaten staan vaak boven de wet in het koninkrijk van Mohamed 6, zelf een van de rijkste monarchen in de wereld.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.