Hashtag voor gerechtigheid na dodelijk politiegeweld in Marokko

Op sociale media gaat de hashtag #Justice4Youssef (in Arabisch) viraal na een oproep van de pagina van Rajae Casablanca supporters ‘Green Boys’ waarvan het slachtoffer lid was.

De moeder van Youssef en de supporters van Rajae zeggen dat het slachtoffer op 8 september 2021 overleed aan politiegeweld. Op die dag kwam Youssef terug van een bijeenkomst van Green Boys. Youssef was op zijn scooter en had geen helm op. Toen politieagenten hem en zijn vrienden wilden stoppen probeerden zij te vluchten.

‘Youssef werd achterna gezeten door agenten op motors. Hij werd van de scooter af gereden. De agenten stapten af en begonnen op hem in te trappen terwijl hij op de grond lag. Bewakingscamera’s van de tram zouden dit geweld hebben gefilmd’, aldus de tekst die te lezen is bij de hashtags.

Volgens Green Boys willen de autoriteiten de beelden niet vrijgeven en beweren ze dat de camera’s defect waren. Ook de verklaring van de forensisch arts willen de autoriteiten niet delen met de familie van het slachtoffer.

De zaak Youssef kreeg veel aandacht op sociale media, wat de Marokkaanse politieapparaat dwong om, na ruim twee maanden, te reageren op de dood van Youssef. Volgens de verklaring van de Marokkaanse politie is een ‘diepgaand onderzoek ingesteld’.

De zaak van Youssef werd tot gisteren totaal genegeerd door de Marokkaanse media. Sinds gisteren berichten de Marokkaanse websites vooral over de verklaring van de politie waarin een ‘diepgaand onderzoek’ wordt beloofd.

Youssef is niet het eerste slachtoffer van politiegeweld in het Allawitisch koninkrijk. Het is ook niet de eerste keer dat de politie een ‘diepgaand onderzoek’ beloofd, zonder dat de daders worden gestraft.

Politiegeweld lijkt een beleid te zijn in het Allawitisch koninkrijk waar de vrijheden sterk achteruit gaan. Arif News beschikt over twee getuigenissen van twee ernstige politiemishandelingen van burgers uit Ait Bouayach. De eerste werd ontvoerd en meegenomen naar een afgelegen plek waar hij door een groep agenten ernstig toegetakeld werd nadat hij niet meer voor hen wilde werken als alcohol- en drugsverkoper. De tweede verzette zich tegen een agent die zijn koopwaar wilde afpakken. Hij werd ook meegenomen naar een afgelegen plek waar hij ernstig mishandeld werd. Bovendien kreeg hij een lange gevangenisstraf.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.