Herdenking Marokkaanse massamoorden tegen Riffijnen

Aanstaande zaterdag wordt een sit-in georganiseerd tussen 15:30 en 17:30 voor het gebouw van het Internationaal Strafhof in Den Haag. De Riffijnen herdenken hiermee de Marokkaanse massamoorden in Arif in het jaar 1984.

De protesten braken uit na de strenge bezuinigingen die het regime moest nemen van de Wereldbank, nadat de oorlog van de Allawieten tegen de Polisario het land in diepe schulden werkte.

Ondanks dat de betogers sociaal-economische eisen hadden was het antwoord van het regime in Rabat racistisch en barbaars. Tientallen Riffijnen werden in koude bloede gedood (burgers in Nador werd levend begraven door Marokkaanse soldaten) en de dictator Hassan 2 bedreigde de Riffijnen in een toespraak waarin hij ze ‘awbach’ (tuig) noemde.

Arif News presenteert een zeer beknopte chronologie van de gebeurtenissen in 1984 in Arif:
– 17-01-1984 begonnen demonstraties van scholieren in Alhoceima en Nador tegen de hoge inschrijfkosten.
– Op 19 januari breidden de demonstraties uit nadat andere bevolkingsgroepen zich aansloten bij de scholieren, in Nador werd op de betogers geschoten met kogels.
– Op 19 januari ook demonstraties in Titawin/Tetouan en Ksar Kbir, in Marrakech demonstraties van scholieren.
– Op 21 januari schat de krant Telegrama del Melilla het aantal doden in Nador op 40.
– Op 22 januari een tv toespraak van de dictator Hassan II waarin hij de Riffijnen uitmaakte voor awbach en hen bedreigde met een nieuwe genocide zoals die van 1959.
– Op 24 januari een foto in de krant Telegrama del Melilla van een helikopter waaruit op de betogers in Nador wordt geschoten.
– Op 25 januari presenteert de eerste minister Mohamed Karim El Amrani valse cijfers over het aantal doden en gewonden: 29 doden en 114 gewonden: Nador (16 doden, 37 gewonden), Titawin (9 doden, 72 gewonden), Alhoceima (vier doden en vier gewonden).
– Op 26 januari schat een Catalaanse krant het aantal doden op 400!
-Tot 2 februari gold een avondklok in de steden waar de demonstraties plaats vonden.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.