Hespress: Rabat bekritiseert ‘bemoeienis’ Nederland met ‘Marokkaanse’ burgers

Een hooggeplaatste Marokkaanse ambtenaar heeft tegen het regimegezinde Hespress gezegd dat Rabat de manier waarop Nederland de repatriëring van Marokkanen met dubbele nationaliteit vroeg afwijst. Het is niet de eerste keer dat het regime haar gecontroleerde media gebruikt om critici en bepaalde landen aan te vallen.

Dezelfde bron zei dat het regime tot op heden meer dan 500 vluchten heeft toegelaten om gestrande buitenlanders te repatriëren en dat ruim 80.000 personen terug zijn gekeerd naar hun landen.

Volgens de ambtenaar is het regime boos omdat Nederland de gestrande Nederlanders met een dubbele nationaliteit als Nederlanders ziet en daarmee als ‘buitenlanders in Marokko’. De hooggeplaatste ambtenaar zegt dat dat niet correct is en dat het regime dat duidelijk heeft gemaakt aan Nederland.

De ambtenaar voegde eraan toe dat de Marokkanen (met dubbele nationaliteit) die gestrand zijn in Marokko Marokkanen zijn en dat niemand namens hen mag spreken. Volgens hem ‘maakt het koninkrijk geen onderscheid tussen haar burgers (met of zonder dubbele nationaliteit)’.

Dezelfde bron zegt dat het regime de repatriëring van mensen met dubbele nationaliteit toelaat om humanitaire redenen die te maken hebben met de familie-, gezondheid- en werksituatie. De ambtenaar zegt dat het Marokko is die beslist wie van de Europeanen met een dubbele nationaliteit weg mag en wie niet.

De ambtenaar benadrukte dat ”het absoluut niet toegestaan is dat een vreemd land (Nederland en België) besluiten neemt voor de Marokkanen (bipatriden) in hun eigen land”, aldus Hespress.

Lees ook: 

Marokko: geen repatriëring overledenen tijdens coronacrisis

Frankrijk stuurt alweer een vliegtuig om burgers terug te halen uit Marokko

België: Marokko en Burundi weigeren repatriëring Belgen met dubbele nationaliteit